fbpx

Kolesterol ubrzava stvaranje tumora i do sto puta

Autor: Dnevno.ba

Znanstvenici su otkrili da povećanje nivoa kolesterola kod miševa rezultira bržom diobom crijevnih matičnih ćelija što omogućava tumorima da se formiraju mnogo brže.

Istraživanjem na molekularnom nivou otkriven je mehanizam koji se skriva iza te pojave, što će pomoći razvoju novih lijekova za rak debelog crijeva, budući da će se naučnici usmjeriti na potragu za lijekovima koji će ometati funkcioniranje tog mehanizma.

Rezultate istraživanja znanstvenici sa medicinskog fakulteta Kalifornijskog univerziteta objavili su u časopisu Cell Stem Cell.

– Uzbuđeni smo što smo otkrili da kolesterol utiče na rast matičnih ćelija u crijevima, što više od sto puta ubrzava stvaranje tumora. Dok je veza kolesterola u ishrani i raka debelog crijeva već utvrđena, niko do sada nije objasnio koji se mehanizam skriva iza toga – izjavio je vođa istraživanja Piter Totonoz (Peter).
Znanstvenici su povećali udio kolesterola u matičnim ćelijama crijeva nekih miševa, uvodeći više masnoća u njihovu ishranu. Kod drugih miševa, promijenili su gen koji regulira fosfolipide, glavnu vrstu masnoće u ćelijskim zidovima, što je podstaklo ćelije da same stvaraju više kolesterola.

U obje grupe, povećala se sposobnost diobe matičnih ćelija.

Sa porastom nivoa kolesterola kod životinja, njihove ćelije su se sve brže dijelile, izazivajući tkivo koje oblaže njihov probavni sistem da se širi i da time produžava njihova crijeva. Te promjene znatno su ubrzale formiranje tumora u njihovim crijevima.

Tim znanstvenika sa Univerziteta u Los Angelesu istražit će i da li molekularni put, koji su otkrili, igra sličnu ulogu u ubrzavanju rasta drugih tumora.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI