fbpx

Kronični spavači su inteligentniji i sretniji, kaže istraživanje

Autor: Zdravakrava.hr

Nedavno istraživanje njemačkog Business Insidera pod nazivom Zašto su noćne ptice inteligentnije pokazuje da kontrola nad vremenom odlaska na spavanje i dizanja pokazuje znakove inteligencije.

Nekima možda najdraža opcija na mobitelu, odgađanje buđenja, tj. snooze gumb relativno je nova stvar u svijetu tehnologije na koje nas evolucija još nije pripremila. Ako si jedna od onih spavalica kojoj uvijek treba još tih 5 ili 10 minuta duže, voditelji istraživanja Satoshi Kanazawa i Kaja Perina tvrde da si i pametnija, time što se možeš prilagoditi na ovakav način spavanja.

Kako je to moguće?

Ignoriranjem te ‘zapovijedi’ za dizanje, bila ona na budilici ili na mobitelu, ti odlučuješ što tvome tijelu treba, a to je još malo sna. Na široj slici, kažu istražitelji, to pokazuje da ćeš za razliku od drugih, ustrajati više u ostvarivanju svojih ambicija te da ćeš se lakše nositi sa životnim problemima. Nastavljaju, da sukladno time, si u pravilu i kreativnija te manje ovisna o drugima.

Rezultate ovog istraživanja podupire i istraživanje Sveučilišta u Southamptonu koji su uspoređivali spavalačke navike 1,229 osoba i njihov društveno-ekonomski status. Pokazala je da ljudi koji idu spavati nakon 11 navečer i dižu se prije 8 ujutro zarađuju više novaca i vode sretniji život.

Ni previše sna nije dobro!

Na stranu to što si, prema istraživanju, kreativnija i pametnija ako se više voliš izležavati ujutro nego ‘skočiti na noge lagane’, previše tog odgađanja budilice ili snooze opcije nije preporučeno. Prema Nacionalnoj fundaciji za spavanje (NSF), odrasle osobe trebaju 7 do 9 sati sna kako bi održale zdravlje. No, nemoj se ustručavati i naspavati za vikend koliko god želiš!

Autor: Zdravakrava.hr

ZADNJE VIJESTI