fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Liječnici savjetuju kako pomoći sebi i drugima na visokim temperaturama

Autor: Zdrava krava

Pod utjecajem visokih temperatura šire se krvne žile te se snizuje krvni tlak, što može uzrokovati slabost i vrtoglavicu, a kod naglih promjena temperature i infarkt. Visokim temperaturama najviše su pogođeni ljudi s kroničnim problemima dišnih sustava, poput astme i kronične opstrukcijske bolesti pluća, kod kojih se javlja otežano disanje, te bronhospazam i nadražujući kašalj.

– Ako se uslijed toplinskog vala osjećaš loše, to jest ako osjetiš vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili si izrazito žedna i imaš jaku glavobolju, što prije otiđi u hladniji prostor, mjeri temperaturu i potraži pomoć, savjetuju stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– U što kraćem roku popij vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja.

– U slučaju da počneš osjećati grčeve od vrućine, lezi u rashlađenu prostoriju te popij tekućinu koja sadrži elektrolite, kao što je juha ili smoothie, a ako grčevi potraju duže od jednog sata zatraži medicinsku pomoć.

– Iz Zavoda također mole građane da pomognu ljudima u svojoj blizini ako na njima primijete simptome toplinskog udara ili druge simptome povezane s vrućinom.

– Kada primijetiš da netko ima vruću suhu kožu ili je u deliriju, to jest nerazumno razgovara i nemiran/na je odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć. Također pripazi na simptome poput zujanja u ušima, problema s vidom, malaksalosti, grčeva ili nesvjestice.

– Dok čekaš liječnika ili hitnu pomoć, smjesti ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, skini joj odjeću i počni s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora ili mahanje lepezom, te špricanje kože vodom temperature između 25 i 30˚C.

– Ljude bez svijesti postavi u bočni ležeći položaj, a ugroženim ljudima nemojte davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol.

Autor: Zdrava krava
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});