fbpx

Liječnici u Mostaru dnevno pregledaju i do 80 pacijenata

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Nečiste ruke ili posuđe dovoljni su da se s valom vrućina prošire bakterije i virusi koji uzrokuju enterovirozu. Na udaru su najviše oni koji s godišnjim odmorom promijene okolinu i način prehrane, piše Večernji list BiH. S ljetom dolaze i brojne alergije koje zahtijevaju posjet liječniku. Tu su i oscilacije krvnog tlaka, glavobolje i vrtoglavice, ali i sunčanica. Sve su to razlozi koji ljeti, za vrijeme godišnjih odmora, pune čekaonice ambulanti.

Dobra organizacija

Liječnici, kao i svi ostali, trebaju i imaju pravo na svoj godišnji odmor, a posao koji obavljaju ne može čekati i zahtjeva hitnu intervenciju. Stoga je nužna dobra organizacija liječnika, osobito obiteljske medicine kojima se pacijenti prvo obraćaju za pomoć.

– Dom zdravlja Mostar, kao i zdravstvene ustanove diljem Europe, u kroničnom su nedostatku liječnika, a liječnici koji su tu i rade trebaju i odmor. Minimalan odmor liječnika u Domu zdravlja je 12, a prosječan 15 radnih dana – priopćila je doc. dr. sc. Edita Černy Obrdalj, specijalistica obiteljske medicine, voditeljica Odjela obiteljske medicine mostarskog Doma zdravlja. Prema njezinim riječima, skrb o pacijentima u vrijeme kada je izabrani liječnik na godišnjem odmoru preuzima zamjenski liječnik, i to u ambulanti u kojoj su pacijenti registrirani. Zamjena dolazi na “lice mjesta” tamo gdje je preostali dio tima – njihove medicinske sestre i gdje su njihovi zdravstveni kartoni. Dakle, pacijenti odlaze u “svoju” ambulantu.

– Liječnik na zamjeni brine o onoliko pacijenata koliko je registrirano u timu liječnika koji je odsutan. Taj broj se kreće od 1000 do 2200, ovisno o ambulanti, točnije timu – kazala je. Prema njezinim riječima, neki naši liječnici uobičajeno dnevno primaju broj pacijenata veći od onog koji prime dva obiteljska liječnika u zemljama zapadne Europe.

– Za očekivati je da će taj broj i dalje rasti zbog malog priljeva i velikog odljeva kadra. Prosječno je to 40 do 80 pacijenata dnevno – objašnjava. Pacijenti često negoduju zbog odsutnosti liječnika. To ne iznenađuje jer je obiteljska medicina usmjerena na čovjeka, a ne isključivo na bolest. Izabrani liječnik upoznat je sa svim poteškoćama pacijenta i njihovim kroničnim zdravstvenim stanjima, a zamjenski liječnik teško može za 15 dana rada ući u sve pore njihovih zdravstvenih problema.

– Zamjenski liječnik može posao završiti korektno i profesionalno te pružiti osnovnu zdravstvenu skrb do povratka izabranog liječnika – kaže dr. Černy.

Razlozi odlaska u ambulantu

Prema njezinim riječima, ljeti su češći trovanja hranom, upale vanjskog uha, gubitak sluha uslijed začepljenosti zvukovoda, alergije, komplikacije od uboda insekata, ozljede, toplinska iscrpljenost, povišene vrijednosti krvnog tlaka, moždani udari… Ipak, najveći broj posjeta otpada na redovita javljanja kroničnih pacijenata.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI