fbpx

Mame žele ukinuti termin ‘carski rez’

Autor: miss7.24sata.hr

Nedavno je skupina mama pokrenula inicijativu da se odbaci termin "carski rez" ili "C-section", kako ga nazivaju u SAD-u jer smatraju da taj termin na neki način degradira iskustvo majki koje rađaju uz pomoć kirurške intervencije u usporedbi s vaginalnim porodom.

Jordan Grissom bila je prilično razočarana kada je saznala da ne može roditi prirodnim putem. Carski rez bio je posljednje što je željela kada je saznala da je trudna jer je, kako kaže, bila pod utjecajem predrasuda okoline da to nije “pravo rađanje”.

No, u tome ju je razuvjerila njezina doula (žena koja pruža emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda) Flor Cruz kada je nazvala takvu vrstu porođaja “trbušnim rađanjem”.

Izraz “rađanje trbuhom” odnosi se na carski rez, a osmišljen je za osnaživanje žena koje se mogu osjećati kao da su propustile iskustvo prirodnog poroda. Kada govorimo o carskom rezu, to se često shvaća na način kao da se nešto dogodilo ženi, umjesto da je ona nešto učinila. Međutim, fraza “rađanje trbuhom” vraća moć natrag majci, tvrde žene koje su pokrenule ovu inicijativu.

“Za mene je pojam ‘rađanje trbuhom’ upravo ono što je i carski rez. Rodite svoje dijete kroz trbuh. Puno je žena koje se osjećaju kao da su ‘zakazale’ jer su rodile na carski rez, a to jednostavno nije tako. Korištenje pojma “rađanje trbuhom” ukazuje upravo na glavnu poantu, a to je da smo i mi rodile”, kaže 28-godišnja Jordan.

Jordanina doula Flor Cruz ističe kako uvijek upotrebljava termin “rađanje trbuhom”. Objašnjava da je i sama rodila na carski rez i da se u tom trenutku osjećala kao da joj je oduzeta njezina moć.

No, kada se susrela s pojmom “rađanje trbuhom”, upalila joj se lampica u glavi. Sada svjesno pokušava koristiti taj termin, što na poslu, što u privatnom životu, a otkrila je i kako novi termin, osim što osnažuje majke, izaziva i znatiželju kod drugih ljudi koji nisu upoznati s njim.

Također istovremeno potiče na više razgovora o kirurškom rađanju općenito. Preimenovanje “carskog reza” u “rađanje trbuhom” za nju je poticajni potez jer prikazuje pozitivan jezik koji može otkloniti negativne strahove, uvjerenja i emocije zbog takve vrste porođaja.

Kada kažemo “carski rez”, to više ukazuje na kirurški zahvat, nego na ljepotu rođenja djeteta. A novi naziv osigurava svim majkama da se osjećaju ravnopravno. Što mislite, je li to opravdan razlog za promjenu kirurške terminologije?

Autor: miss7.24sata.hr

ZADNJE VIJESTI