fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Najčešći mitovi o raku prostate

Autor: Dnevno.ba

Skoro svake tri minute dijagnosticira se jedan novooboljeli od karcinoma prostate, a svake 13. minute netko umre.

“Većina muškaraca misli kako se njima neće dogoditi rak prostate ako ga nije imao njegov otac ili brat”, napominje dr. Oliver Sartor, urolog i profesor na sveučilištu Tulane, New Orleans, piše portal. Ordinacija.hr. Jesu li ugroženi samo stariji muškarci i koje su posljedice liječenja? Razbijamo neke od najčešćih mitova….

MIT: UGROŽENI SU SAMO STARIJI MUŠKARCI

Istina: Nakon 50-te godine života incidencija raka prostate naglo raste, a najčešće se pojavljuje u dobi od 70 do 74 godine gdje se bilježi preko 400 novodijagnosticiranih slučajeva raka prostate na godinu. Činjenica je da se oko 80 posto slučajeva raka prostate dijagnosticira kod muškaraca starijih od 65 godina. U Hrvatskoj konkretno 1376 od ukupno 1786.

Još nije u potpunosti definirano kada bi trebali započeti s redovnim pregledima, ali biste prije 50-tog rođendana trebali s liječnikom porazgovarati o mogućim testovima.

Ako je netko u obitelji imao rak prostate, PSA (prostata specifični antigen) vrijednosti možete napraviti već oko 40-te godine života.

MIT: AKO JE MOJ OTAC IMAO RAK PROSTATE, I JA ĆU

Istina: “Ako je netko u obitelji muškarca imao rak prostate, brat ili otac, šanse da će sam oboljeti su tri puta veče.”, tvrdi profesor urologije u Michiganu, dr. John Wei.

Ali isto tako ne moraju svi kojima se ova bolest pojavila u obitelji dobiti rak. Važno je samo o tome razgovarati s liječnikom i redovito raditi testove.

MIT: RAK PROSTATE NIJE SMRTONOSNA BOLEST

Istina: Iako je stopa preživljavanja unutar 5 godina visoka, još uvijek je rak prostate drugi vodeći uzrok smrti kod muškaraca. Na prvom mjestu je rak pluća. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Tijekom tog vremena, tumor stvara malo ili nimalo simptoma i/ili vanjskih znakova.

Kako rak prostate u svom rastu napreduje, povećava se mogućnost njegovog širenja izvan prostate u okolna tkiva. Ponekad može biti i agresivan te se širiti brzo.

“Dok većina muškaraca koji obole neće umrijeti, ipak postoji šansa i nećete znati koji tip raka imate dok ne napravite sve potrebne preglede.”, napominje dr. Sartor.

MIT: LIJEČENJE RAK PROSTATE UVIJEK ZNAČI IMPOTENCIJU

Istina: Prema rezultatima istraživanja iz 2014. godine, postoji napredak u razvijanju modela koji će predvidjeti razvoj erektilne disfunkcije. Sartor vjeruje kako se ovaj problem može spriječiti raznim načinima, uključujući i stručnost kirurga koji operira. Podaci kažu kako otprilike 25 posto pacijenta doživi određene poteškoće, dok će 25 posto imati ozbiljne probleme.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});