fbpx

Namirnice bogate kalcijem, a nisu mlijeko i mliječni proizvodi

Autor: Hina

Premda su mliječni proizvodi, prvenstveno mlijeko, najbolji izvor kalcija, minerala važnog za zdrave kosti, zube i ispravno funkcioniranje mišića, stanica i živaca, mnogi ih ne konzumiraju jer su vegani ili ih ne smiju konzumirati zbog netolerancije na mliječni šećer laktozu. U tom slučaju izvor kalcija trebaju potražiti u lisnatom povrću, mahunarkama, voću i ribi, preporučuje nutricionistica Frida Harju-Westman.

Odraslim osobama u dobi od 19 do 64 godine potrebno je dnevno oko 700 miligrama kalcija, što je jedna čaša obranog mlijeka, no zbog netolerancije na laktozu ili nemogućnosti probave mliječnog šećera neki ga ne smiju konzumirati.

Kalcij je najzastupljeniji mineral u tijelu, od vitalne važnosti za kosti i zube. Organizmu pomaže u održavanju zdravih krvnih žila, regulira krvni tlak te sprečava inzulinsku rezistenciju koja može dovesti do dijabetesa tipa 2.

Kalcij se ne proizvodi u tijelu pa ga zato moramo uzimati hranom. Njegovu apsorpciju otežava masna hrana, a natrij (sol), kofein i fosfati iz gaziranih pića povećavaju izlučivanje ovog minerala iz organizma.

Nutricionistica Frida Harju-Westman navela je sedam nemliječnih namirnica koje su prirodni izvor kalcija:

Bijeli grah – Ova je mahunarka odličan izvor kalcija, željeza i vlakana, a sadrži i otporan škrob, zdrave ugljikohidrate koji potiču metabolizam. Sadrži 175 miligrama kalcija po porciji.

Naranče – Otprije je poznato da su naranče bogate vitaminom C, no sadrže i vrlo malo kalorija, ali jako puno antioksidansa. U jednoj velikoj naranči je 74 mg kalcija, a u čaši soka od naranče 27 mg.

Bademi – Od svih vrsta orašastog voća, bademi imaju najveću nutritivnu vrijednost. Stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju jedne šake badema. Uz kalcij, oni sadrže kalij, vitamin E i željezo. Nutricionisti savjetuju da pripazite na veličinu porcije.

Sardine – Sardine su jedna od najzdravijih vrsta ribe. Uz kalcij, porcija sardina ima i veliku količinu omega-3 masnih kiselina i vitamina D.

Smokve – Sušene smokve obiluju antioksidansima, vlaknima i kalcijem, a sadrže i magnezij.

Zeleno lisnato povrće – Sadrži vitamine A i C, ali i kalcij te vlakna. Kelj, primjerice sadrži samo 30 kalorija po porciji. Jedna šalica sirovog kelja sadrži 101 mg kalcija.

Brokula – Osim kalcija ovo povrće sadrži gotovo dvostruko više vitamina C od naranče. Istraživanja su pokazala da prehrana bogata povrćem poput brokule smanjuje rizik od razvoja nekih vrsta karcinoma, primjerice raka debelog crijeva i mokraćnog mjehura.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI