fbpx

Ovih 6 vrsta hrane se preporučuje izbjegavati za vrijeme prehlade

Autor: Dnevnik.hr

Svi znaju kako se, kada smo bolesni, od toplog čaja ili krepke juhe osjećamo puno bolje, no postoje određene namirnice koji nisu saveznici u borbi protiv prehlade već mogu dodatno pojačati simptome.

1. Kupovni voćni sokovi

Iscijeđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom tijelu prijeko potrebni, no to ne vrijedi i za kupovne sokove. Naime, takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se vežu za krvne stanice i “kradu” vitamine iz tijela te samim time oslabljuju imunitet.

2. Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za tijelo oslabljeno virozom. Ona je prepuna zasićenih masnih kiselina koje su teško probavljive te mogu značajno poremetiti probavni sustav organizma koji tijekom bolesti ionako ne radi punom snagom.

3. Kava

Kada smo bolesni, trebali bismo pojačati unos tekućine. Kava, odnosno kofein kao glavni sastojak omiljenog crnog napitka djeluje kao vrlo snažan diuretik, što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma. Saznajte i 5 najbitnijih razlika između prehlade i gripe.

4. Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu iritirati bolešću već oštećenu sluznicu, što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu skupinu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno naranča te rajčica u svim oblicima. Citruse radije iscijedite i promiješajte s toplim napitkom i medom.

5. Alkohol

Baš poput kave, alkohol “tjera” tekućinu iz tijela te samim time može uzrokovati dehidraciju, a miješanje alkohola i nekih lijekova može smanjiti njihovo djelovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamijenite ju čašom prirodnog soka ili čaja.

6. Mliječni proizvodi

Iako mliječni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, što može dodatno pojačati kašalj.

Autor: Dnevnik.hr

ZADNJE VIJESTI