fbpx

Ovo su mogući simptomi raka – Saznajte kada je vrijeme za posjet liječniku!

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Iako je rak 'lukava' bolest za koju se često kaže da ne boli, ipak postoje neki simptomi koji mogu ukazati na pojavu raka u organizmu.

Stručnjaci upozoravaju da su najbitniji redoviti pregledi, a mi vam donosimo neke simptome zbog kojih vrijedi posjeiti doktora.

Neobjašnjiv gubitak težine

Ako pazite na prehranu i vježbate, normalno je da gubite kilograme. Međutim, ako ne mijenjate životne navike, a gubite na težini, to je zabrinjavajuće. Neobjašnjiv gubitak težine povezuje se s rakom gušterače i želuca.

Povišena temperatura

Ako vam je tjelesna temperatura konstantno lagano povišena, to može biti znak pojave limfoma ili leukemije. Obavezno provjerite o čemu se radi sa svojim doktorom.

Bol

Uzročnici boli mogu biti razni, ali ako imate učestale glavobolje to može biti znak raka mozga. Bolovi u leđima mogu značiti rak jajnika ili rektuma. Ne ignorirajte bol koju osjećate već posjetite doktora.

Konstantni kašalj

Kašalj i promuklost koji ne prolaze mogu biti znak alergije, ali u nekim slučajevima upućuju na rak pluća ili grla.

Čvorići na tijelu

Ako primjetite bilo kakve čvoriće na tijelu, obavezno posjetite dermatologa. Posebno obratite pozornost na čvoriće u grudima ili blizu limfnih čvorova. Moguće je da se samo radi o bezopasnim lojnim cistama, ali opreznosti nikad dosta.

Neobična krvarenja

Krvarenje je opasno, tako na primjer, iskašljavanje krvi može značiti rak pluća. Krv u stolici može biti znak raka debelog crijeva, dok krvarenje u urinu može ukazivati na rak mokraćnog mjehura.

Rane koje nikad ne zarastaju

Nešto s vašim organizmom nije u redu ako imate rane koje nikako ne mogu zarasti. Posebnu pozornost treba obratiti na rane u ustima.

Promjene na koži

Dobro pripazite na bilo kakve promjene na koži. Ako vam madež promijeni veličinu ili boju, to mogu biti znakovi melanoma, poznatog kao rak kože. Dobra vijest je da se taj rak lako izliječi ako se na vrijeme otkrije.

Umor

Ljudi mogu biti umorni zbog mnogo razloga. Međutim, ako osjećate konstantan umor, posjetite svog liječnika.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI