fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Pušenje trajno utiče na DNK

Autor: Oslobođenje

NEW YORK - Istraživanje u SAD-u otkrilo je kako pušenje može promijeniti više od 7.000 gena. Mijenjanje aktivnosti tih gena može doprinijeti razvoju niza bolesti, objavljeno je u znanstvenom časopisu Circulation: Cardiovascular Genetics. Kod velikog broja gena su ove promjene konačne, ali ipak u nekim slučajevima oštećenja mogu nestati pet godina nakon prestanka pušenja. U istraživanju je sudjelovalo 16.000 ispitanika, od kojih su neki i praćeni više od 30 godina.

Brojna oboljenja

Pušenje je štetna navika koja uzrokuje brojna oboljenja i propadanje tijela. Navika koju trebate izbaciti iz života. Cigareta sadrži više od 4.000 različitih kemijskih sastojaka duhanskog dima štetnih za zdravlje, među kojima su najopasniji nikotin, katran i ugljenmonoksid. S oko 3.000 oboljelih godišnje, Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća. Približno 90 posto oboljelih su aktivni i pasivni pušači, pokazuju statistički podaci Hrvatskog pulmološkog društva.

Osim najčešćeg oblika raka, raka pluća, pušači imaju povećan rizik za dobivanje čak 17 različitih vrsta raka – rak crijeva, određeni oblici leukemije, želuca, mjehura, mokraćnih putova, grkljana, nosa, jetre, bubrega, gušterače, vrata maternice, dojke, usne šupljine, ždrijela, jednjaka i jezika. Pušenje značajno povećava opasnost od srčanog i moždanog udara.

Ako imate djecu, imajte na umu da izlaganje duhanskom dimu prvih 18 mjeseci djetetova života povećava rizik obolijevanja dišnih putova i do 60 posto, a također je pušenje roditelja odgovorno za 20-40 posto upala srednjeg uha u njihove djece i za dvostruko češće astmatičke simptome prije pete godine života.

Lagan san

Imajući u vidu štetnosti pušenja i svjesno izlaganje povećanom riziku za obolijevanje od raka, pametna odluka bi bila smanjiti unošenje duhanskog dima ili, što je najbolje, potpuno prestati pušiti te tako ne samo poboljšati zdravlje nego i finansije. Nikotin koji se nalazi u cigaretama je prirodni stimulans, koji utječe na živčani sistem i slabi sposobnost dubokog sna, zbog čega pušači imaju “lagan san”, lako se bude i manje spavaju, što je štetno za cijeli organizam.

Ako su vam dlanovi i stopala uglavnom hladni i teško ih je zagrijati, uzroke potražite u vašoj navici. Nikotin i katran u cigaretama sužavaju krvne žile i kapilare, što otežava protok krvi i ona slabije dolazi do krajnjih tačaka, stopala i dlanova.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});