fbpx

Raste broj zaraženih HIV-om u BiH, sve više oboljelih zbog korištenja inficiranih igala

Autor: Večernji list

Nakon nedavnih vijesti kako se u Hrvatskoj pojavila supergonoreja, spolno prenosiva bolest koja se ovaj put ne može tretirati standardnim antibioticima, postavljeno je pitanje u kojem obujmu se spolno prenosive bolesti pojavljuju u BiH. Prema podacima iz pasivnog nadzora, kojima raspolaže Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u 2016. godini registrirano je ukupno 34 oboljelih od bolesti koje se prenose seksualnim putem, 16 osoba koje žive s HIV infekcijom, 9 slučajeva sifilisa, 1 gonoreje i 4 slučaja klamidije, piše Večernji list BiH. Infekcije su češće zabilježene kod muškaraca, u dobnoj skupini od 15 do 49 godina. U petogodišnjem razdoblju u FBiH registrira se u rasponu od 4 do 9 novih slučajeva sifilisa, a gonoreje u rasponu od 1 do 6 novih slučajeva. U razdoblju od 2012. do 2016. godine najveći udio u ovoj skupini bolesti ima infekcija HIV-om.

Novi slučajevi

U posljednjih pet godina u Federaciji BiH prosječno se registrira 15 novih slučajeva infekcije HIV-om, što čini stopu od 6 slučajeva na milijun stanovnika, odnosno predstavlja nisku razinu epidemije HIV-a. Zabilježeni porast novootkrivenih slučajeva infekcije HIV-om posljednjih godina povezan je s većim brojem testiranja, što je rezultat djelovanja centara za dobrovoljno, besplatno i povjerljivo savjetovanje i testiranje pri zavodima za javno zdravstvo. – Prema načinu prijenosa u ukupnom broju slučajeva, dominantan način zaraze HIV-om bio je nezaštićeni spolni odnos, i to homoseksualni (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima – MSM) s 44,9 posto i heteroseksualni s 43,9 posto. U posljednjih nekoliko godina zabilježen je porast infekcije HIV-om među MSM populacijom, s najvećim zabilježenim brojem slučajeva u 2016. godini (14 slučajeva).

Za 7,7 posto slučajeva način zaraze HIV-om bio je injekcijskim korištenjem droga (nesterilan pribor). Zabilježen je i jedan slučaj vertikalnog prijenosa s majke na dijete – rekli su za Večernji list iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Globalni problem

Spolno prenosive infekcije predstavljaju globalni javno-zdravstveni problem jer, osim problema koje uzrokuje akutna infekcija, mogu prouzročiti komplikacije. Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta zarazi 146 milijuna osoba klamidijom, 51 milijun gonorejom i 5 milijuna sifilisom.

Autor: Večernji list

ZADNJE VIJESTI