prehlada1012016

Razlika između gripe i prehlade i kako ih liječiti?

Autor: Dnevno.ba

Gripu karakterizira nagli početak, razvoj simptoma unutar tri do šest sati, dok je kod prehlade razvoj bolesti postepen, objašnjavaju na stranici Gripa.hr.

Gripa traje sedam do deset dana ili duže, dok prehlada traje tri do pet dana. Glavobolja, umor i bol u mišićima kod prehlade su blagi, a kod gripe vrlo intenzivni. Izražen je umor koji može potrajati dva do tri tjedna, a uobičajeni su i iscrpljenost te drhtavica, što kod prehlade nije slučaj.

Gripu karakterizira suhi, a prehladu produktivni kašalj. Kihanje, začepljen nos i bolno grlo kod gripe se javljaju ponekad, dok su kod prehlade uobičajeni.

Kako se liječiti?

Gripa se treba liječiti jer može izazvati ozbiljne komplikacije – bronhitis, upalu pluća, pogoršanje postojeće kronične bolesti, a može ugroziti i život. Najbolje je zato da ostanete kod kuće odmarajući u krevetu kako ne biste širili zarazu, ali i kako biste sačuvali energiju i pomogli tijelu da se bori protiv bolesti te spriječili moguće komplikacije.

Snižavajte i temperaturu. Jedite što više svježeg ili kuhanog povrća i voća. Pijte puno bezalkoholnih, bezkofeinskih napitaka, uključujući vodu, voćni sok ili ječmenu vodu.
Ljekovita priroda

Pijuckanjem čaja od crnog ribiza umirit ćete upaljeno grlo i dobiti više vitamina C, što će pomoći u borbi protiv infekcije.

Bazga je izuzetno učinkovita jer potiče cirkulaciju, znojenje i čisti organizam od štetnih tvari. Najčešće se pravi čaj od cvjetova bazge je oni pomažu i kod iskašljavanja te izazivaju znojenje pa se mogu koristiti i kod povišene temperature.

Čajeve od metvice, matičnjaka i majčine dušice možete piti i preventivno, prije no što osjetite simptome.

Vaš saveznik u borbi protiv sezonskih bolesti je i češnjak koji sadrži ljekovite sumporne spojeve poput alicina koji djeluje antibaterijski, protuupalno i antivirusno. Tradicija liječenja biljnim pripravcima u našem podneblju uz češnjak uključuje i luk i kiseli kupus zimi.

Med je prirodni zaslađivač, ali i namirnica koja jača imunitet. U kombinaciji s ljekovitim biljkama, med uvelike djeluje na organizam, liječi i prevenira od prehlada. I limuni, naranče, crvene paprike i jogurt s probiotičkim kulturama pomažu u prevenciji sezonskih opasnosti koje vrebaju vaš imunološki sustav.
Đumbir također podiže imunitet pa je koristan u prevenciji prehlade.

Osim toga sadrži svojstva koja djeluju smirujuće na želudac i koja mogu ublažiti i želučane probleme. Naribajte žličicu svježeg đumbira u jelo. Sve navedene ljekovite namirnice koristite cijele godine, ne samo zimi, a uz to i sezonsko supervoće. Ljeti primjerice jedite bobičasto voće poput borovnica koje također jača imunološki sustav, hidratizira tijelo i tako čuva zdravlje.

Smiruje grlo

Krupno nasjeckajte šalicu češnjaka i prelijte maslinovim uljem toliko da ga pokrije. Žličica pripravka triput na dan olakšat će iskašljavanje, te dezinficirati i smiriti grlo.

Mješavina bilja protiv gripe

Pomiješajte 30 g izdanaka smreke (bora, jele ili ariša), 30 g trpuca, 20 g lista podbjela i 20 g ljubičica. Dvije žličice mješavine prelijte šalicom vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite. Na dan popijte dvije do tri šalice.

Protiv upala, kašlja i gripe

Kod raznih upalnih procesa koristite đumbir u kombinaciji s medom i limunom. Pomiješajte čajnu žličicu đumbira u prahu s 200 g kristaliziranog cvjetnog ili suncokretova meda te jednu žlicu mješavine dodajte u 2 dl limunade i odmah popijte. Ako tu istu mednu mješavinu dodate u mlaki čaj s limunom, učinkovito će pomoći kod kašlja, prehlade i gripe.

Čaj od bazge, stolisnika ili mente otjerat će prehladu

Stavite od dva do pet grama suhih cvjetova bazge u šalicu vruće vode. Ostavite od pet do deset minuta pa procijedite. Pijte tri šalice na dan. Jednu žličicu čaja od stolisnika ili mente prelijete s dvije čaše vrele vode te pustite da odstoji 20 minuta. Čaj pijte topao najmanje tri puta na dan.7

Đumbir za grlo

Pijte čaj od žličice svježe naribana đumbira prelivena s 250 ml vruće vode. Pomoći će i grgljanje četvrt žličice soli otopljene u dvije dl vode triput na dan. Osjećaj grebanja u grlu smanjit ćete i mješavinom limunova soka, dvije šalice tople vode i žličice me da. Ohladite je pa isperite grlo.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI