fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Rođena beba s ‘tri roditelja’

Autor: Dnevno.ba

LONDON - Petomjesečni dječačić je prva beba na svijetu koja je rođena korištenjem nove tehnologije koja uključuje DNK od tri roditelja javlja New Scientist, prenosi Pogled.ba.

”Ovo je velika vijest, važna stvar”, kazao je Duško Ilić s King Colleguea u Londonu. ”To je revolucija”.

Kontroverzna tehnika koja omogućava roditeljima s rijetkim genetskim mutacijama da imaju zdravu djecu je nedavno dopuštena u Velikoj Britaniji. Embriolozi smatraju da će rođenje djeteta, o čijim je roditeljima brinuo američki tim sa sjedištem u Meksiku, ubrzati taj napredak diljem svijeta.

Majka dječaka ima genetski poremećaj zvan Leigh sindrom, smrtonosni poremećaj koji utječe na razvoj živčanog sustava. Iako je ona zdrava ovaj poremećaj je uzrokovao smrt prvo dvoje djece.

Kako se to ne bi dogodilo i treći put zatražena je pomoć od Johna Zhanga i njegovog tima iz centra New Hope Fertility u New Yorku.

Metoda ‘tri roditelja’ znači da se u očevoj spermi oplode jajne stanice majke i donora. Prije nego se oplođene jajne stanice počnu dijeliti njihve jezgre se uklone. Zatim se jezgra iz donirane jajne stanice umetne u majčinu oplođenu jajnu stanicu.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});