fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Rotkvica čuvar jetre

Autor: Dnevno.ba

Ljutkasti ukus rotkvice potiče lučenje želudačnih sokova, zbog čega se obično služi u obliku salata ili napitaka, odnosno kao aperitiv koji otvara apetit. Rotkvica je i kao zaštitnik tijela. Rotkvica (lat. Raphanus sativus) potiče iz Azije, gdje se uzgajala i brala još prije tri tisuće godina.

Crvena boja rotkvice potiče od pigmenta antocijana. Ova materija je snažan antioksidans koji čuva stanicetijela od raspadanja i garantuje zdravlje cijelog tijela.

Uz to pokreće probavu i rad crijeva, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problema s tvrdom stolicom. Saveznik je fit-forme. U sto grama rotkvica nalazi se tek 16 kalorija jer većinu ploda čini voda. Ne čudi stoga što u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez zadrške čak i ako držite dijetu. Ovo je povrće odličan izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalija i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet.

Rotkvica je antibakterijsko oružje. Sok od svježe rotkvice cijedili su naši stari za liječenje žuči, a pokazao se posebno korisnim u izlučivanju sluzi iz disajnih organa tokom sezonskih bolesti, bronhitisa i gripe. Neki stručnjaci tvrde da je, uz antibakterijska svojstva, i moćno oružje protiv kašlja i glavobolje.

Čuvar je jetre. Rotkvica sadrži materije koje neutraliziraju bilirubin u jetri, zbog čega se nameće kao odlično sredstvo u borbi protiv žutice. Uz to je odlična za poticanje proljetne detoksikacije – bez obzira na to jedete li je sirovu, od nje cijedite sok ili dodajte nekim kompleksnim napicima za čišćenje organizma od nakupljenih toksina.

Ali, savjetujemo oprez. Zbog ljutine povrća pojačano uživanje u rotkvicama ne preporučuje se osobama koje imaju osjetljivu sluznicu želuca i bolesti poput čira, probleme sa crijevima, niti bubrežnim bolesnicima. Indijski naučnici otkrili su da ova namirnica ubija ćelije raka. Količina vlakana i vitamina koje sadrži ovo povrće je odlična u borbi protiv raka.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});