fbpx

Sjedilački način života neće ostaviti traga na vama ako svakodnevno jedete ove namirnice

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Najveći problem današnjeg stila života je previše sjedenja i nebriga za pravilnom prehranom, kao i nekretanje, što sve rezultira debljanjem i oboljenjima, a u kombinaciji sa stresom to može biti kobno.

Stoga pročitajte koju biste hranu trebali konzumirati, ukoliko ne želite mladi podleći bolestima, kao što su visok krvni tlak, golemi kolesterol, infarkt miokarda, gastritis te pretilost i dijabetes, piše Prevention.

Pokrenite se odmah i promijenite životne navike da vam kasnije ne bi bilo prekasno.

Jedite orašaste plodove jer obiluju omega-3 masnim kiselinama, koje će podići imunitet i spriječiti učestale prehlade, a bobičastim voćem dajte tijelu dozu vitamina C te flavonoida. Uzmite borovnice, brusnice i maline, koje sadrže minerale nužne za zdravlje cijelog organizma, a i antioksidativna svojstva. Možete od njih napraviti smoothi u koji dodajte žitne pahuljice, banane, jabuke ili kruške, sve voće je dobrodošlo, piše Slobodna Dalmacija.

Maslinovo ulje stavljajte u salate, umake, šalšu, na tosteve sa sirom ili maslacem i njime prelijevajte ribu, a možete ga dodavati i povrtnim hladnim juhama te povrću s grilla. Izuzetno je zdravo i pomaže u borbi od kardiovaskularnih oboljenja i upalnih procesa, a isto tako je jako dobro kada želite kontrolirati tjelesnu masu.

Češnjak ne zaobilazite pa ga dodajite jelima i juhama, ribi i mesu jer on je dobar u prevenciji od kancerogenih i kardiovaskularnih oboljenja. A sadrži i vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide.

Masna riba također je poželjna namirnica jer će spriječiti začepljenje karotida i gomilanje masti u krvi pa ju nastojte sve češće jesti, a i avokado i ananas se ističu kao niskokalorično voće, koje je ujedno i jako dobro u borbi s prehladama i gripama jer obiluju vitaminom C.

Ananas sadrži moćan protuupalni sastojak, bromelain, koji pomaže kod ublažavanja probavnih tegoba, a smanjuje i kronične upale, dok avokado ublažava rizik od zadobivanja artritisa.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI