fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Šljive izbacuju otrovne tvari iz organizma, pomažu u borbi protiv visokog kolesterola i oboljenja bubrega…

Autor: ZdravaKrava.hr

Šljive obiluju vitaminima i pektinom koji potiče probavu, sakuplja otrovne tvari iz organizma i izbacuje ih putem stolice. Pomažu u borbi protiv visokog kolesterola i oboljenja bubrega, bolesti jetre i reume. Konzumiranje svježih plodova odlična je prevencija malignih tumora, a osim toga pomlađuje i regenerira organizam te sprječava pojavu bora.

Također, šljive su učinkovita pomoć za mršavljenje jer njene supstance povezuju masti iz hrane koje se unose u organizam te se zatim probavljaju “van”. Bogate su i kalijem, mineralom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora. Sezona šljiva općenito se proteže od svibnja do listopada. Prve sazrijevaju japanske vrste, a u Europi je doba sazrijevanja šljiva nešto kasnije – tijekom kolovoza i jesenskih mjeseci – što je karakteristično i za naše krajeve.

Suhe šljive

suhesljive6917

Suhe šljive imaju mnogo više minerala, vitamina i fitokemikalija od svježih, a posebno su bogate antioksidansima. Redovnom konzumacijom smanjuju mogućnost za nastanak srčanog udara. Suhe šljive su najjednostavniji i najučinkovitiji lijek protiv zatvora. Suhe šljive zadržavaju sve vrijedne vitamine i minerale tijekom procesa sušenja te predstavljaju vrijedan izvor energije u “malom pakiranju”. One sadrže topiva i netopiva prehrambena vlakna te sorbitol.

Netopiva vlakna se ne probavljaju u organizmu, a ubrzavaju probavu tako da vežu vodu i stvaraju veći volumen stolice. Topiva vlakna bivaju potpuno razgrađena, a doprinose normalnoj probavi tako što stimuliraju rast poželjnih bakterija u crijevima i tako povećavaju volumen stolice, a što je veća stolica, ubrzava se njezin prolazak kroz crijevo. Sorbitol djeluje kao osmotski laksativ te zajedno s vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave. Da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno konzumirati 100 g suhih šljiva.

Autor: ZdravaKrava.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});