fbpx

Stigla donacija za očno odjeljenje bolnice u Mostaru

Autor: Fena

MOSTAR - U sklopu projekta "Skrinning vida - rana detekcija problema slabovidnosti kod djece predškolskog i školskog uzrasta", humanitarna organizacija iz SAD-a - LDS donirala je opremu za oftalmološke preglede Očnom odjeljenju bolnice "Južni logor" u Mostaru u vrijednosti od 112 tisuća maraka.

Sporazum ovog projekta potpisali su predstavnici Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko – neretvanske županije, humanitarne organizacije LDS, Zavoda za javno zdravstvo HNŽ i Kantonalne bolnice ‘dr. Safet Mujić’ Mostar.

U projekt je uključeno 20 vrtića i 48 osnovnih škola, ili 17 500 djece s područja Mostara i HNŽ.  Projekt je podrazumijevao i obuku zaposlenika u školama i vrtićima kako bi detektirali djecu koja imaju probleme s vidom, a po školama i vrtićima podijeljeni su priručnici i obrasci za kontrolu vida.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović pojasnio je u utorak na konferenciji za medije kako je riječ o izuzetno važnom društvenom projektu, naglasivši pritom kako će to ministarstvo podržati i sve buduće pozitivne projekte u Gradu i Županiji.

”Screening programi su nam inače u zdravstvenom sustavu insuficijentni zbog nedostatka materijalnih sredstava, a oni predstavljaju i najbitniji segment, posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u smislu ranog otkrivanja i rane detekcije raznih oboljenja i drugih zdravstvenih poremećaja”, rekao je direktor Ksantonalne bolnice ‘dr. Safet Mujić’ prim. dr. Zlatko Guzin.

Zahvalio je tom prigodom partnerima što su prepoznali Kantonalnu bolnicu kao ozbiljnog partnera koja, kako kaže, ima i kapacitete i stručni kadar da ovaj projekt može iznijeti uspješno do kraja te nastaviti raditi ne samo na preventivi kod najmlađe populacije nego i na preventivi ostalih građana.

Američka humanitarna organizacija LDS u proteklih je nekoliko godina provela ovaj projekt u sedam županija u FBiH.  Predstavnik LDS-a Ike Ferguson istaknuo je kako im je najveće zadovoljstvo kad uspiju pomoći djeci i usmjerit ih na pravo mjesto za pomoć.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI