fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sutra generalni štrajk ljekara u HNŽ

Autor: Klix.ba

MOSTAR - Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije sutra pokreće generalni štrajk koji je rezultat neuspješnih pregovora s Vladom.

Uvjet je potpis kolektivnog ugovora i garancija da će u narednim godinama status ljekara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu biti izjednačen s kolegama u drugim kantonima.

Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata kaže za Klix.ba kaže kako ljekari u HNŽ sutra četvrti put generalno štrajkaju ove godine.

“Zapravo, mi nastavljamo prethodno započeti generalni štrajk koji je zaleđen otvaranjem pregovora, a otvaramo ga jer su ti pregovori propali. Naime, pristali smo bili na ponudu Vlade HNŽ, složili se s devedeset posto njihovog prijedloga kolektivnog ugovora. Smanjili smo procente na uslove na rad, smanjili smo satnicu i koeficijent, ali ono što je sada sporno je obećanje da će nam nekad u budućnosti izjednačiti primanja s kolegama u drugim kantonima”, kazala je Bevanda.

Kristina Bevanda ističe kako je Sindikat prihvatio satnicu 2,30, a da je dogovoreno da koeficijent ove godine narasta za 0,6 ove godine, a da nekada u budućnosti naraste do 1,2.

“Rečeno nam je da je Vlada odbila to obećati, nismo dobili pismeno očitovanje. Generalni štrajk kreće sutra s početkom radnog vremena i trajat će cijelo vrijeme. Svi uposlenici su dužni biti na svojim radnim mjestima. Primat će se i obrađivati hitni slučajevi i oni kojima prijeti trajni invaliditet. Pacijenti koji već leže ili koji će tek biti hospitalizirani primat će potpunu njegU”, najavila je.

Hitna pomoć, CUM, Epidemiološka služba i Zavod za transfuziju nisu u režimu štrajka i rade po ustaljenom redoslijedu.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});