fbpx

TEMA TJEDNA: Po broju pretile djece BiH druga u Europi, a šesta u svijetu

Autor: Sedina Perva / Dnevno.ba

SARAJEVO - Raznim istraživanjima dolazimo do činjenice da je sve više pretilih osoba, u ovom slučaju djece, u BiH. Sve je više pretile djece u školama. Vrše se istraživanja, analize tjelesne strukture, realiziraju se projekti, sve to u pokušaju smanjenja trenutnog postotka pretile djece.

Čak 80% pretile djece u dobi od 11 godina postanu i pretile odrasle osobe.

Pretili ljudi žive kraće u prosjeku za 7,1 godina od osoba koje imaju adekvatnu tjelesnu masu.

Ranija istraživanja pokazala su da je u FBiH skoro 18% preuhranjene djece, odnosno da je svako peto dijete mlađe od 5 godina preuhranjeno.

Nedavno istraživanje, koje je urađeno na 33.200 djece u osnovnim školama Sarajevske županije, pokazalo je da poremećaj u indeksu tjelesne težine ima više od 50% djece.

Istraživanje u okviru projekta “Pretilost u osnovnim školama” pokazalo je da je 50% djece s poremećajem u indeksu tjelesne mase, 10% pothranjeno a njih 40% je pretilo. Nešto bolji rezultati su u srednjim školama i pokazuju da je pretile djece oko 18%.

Prekomjerno teško je čak 31,2% djece uzrasta od 5 do 10 godina a pretilo 13,3%.

Udruženje “Sport i zdravlje Sarajevo” nastavilo je realizaciju projekta “Borba protiv pretilosti djece u osnovnim školama KS-a”, u suradnji s Ministarstvom za obrazovanje KS-a.

U okviru projekta vrši se analiza tjelesne strukture učenika petih razreda. Za to, uz pomoć suvremenog instrumentarija, zadužen je stručni tim predvođen profesoromna Fakulteta tjelesnog odgoja i sporta, koji je i član istog udruženja, Erolom Kovačevićem.

Cilj projekta je da se kroz četverogodišnji ciklus praćenja, generacije učenika obuhvaćene projektom, utvrdi da li daju rezultate ove mjere koje se poduzimaju u borbi protiv pretilosti.

U testiranju sudjeluju samo učenici čiji su roditelji dali suglasnost za to.

Nakon završenog testiranja učenici će dobiti izvještaj s navedenim parametrima i slikovitim prikazom stanja njihove konstitucije, kao i sa elementarnim preporukama za poduzimanje daljnjih aktivnosti vezanih za prehranu i tjelesnu aktivnost.

Izvještaj će biti dostavljen i resornom ministarstvu.

U borbi protiv pretilosti, pored prehrane, doprinosi i fizička aktivnost pa je poželjno da su djeca svakodnevno aktivna.

Autor: Sedina Perva / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI