fbpx

Tko su novi čelni ljudi ZZO Federacije BiH koji će upravljati sa 140 milijuna KM godišnje

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Nakon što je gotovo 20 godina upravljala tom institucijom, Novku Agić na mjestu direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH naslijedit će dr. Vlatka Martinović, a njen zamjenik bit će Dževad Hamzić.

Ova odluka donesena je na sjednici Vlade Federacije BiH. Za v.d. direktoricu Zavoda Vlatka Martinović imenovana je na prijedlog HDZ-a BiH, dok je Dževad Hamzić prijedlog SBB-a.

Vlatka Martinović je specijalista dječije kirurgije. Neko vrijeme provela je radeći u Njemačkoj, u Klinici za dječiju kirurgiju u Münchenu nakon čega se vratila na ove prostore i zaposlila u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Bila je kandidatkinja HDZ-a BiH za Općinsko vijeće Čitluk, a članica je Upravnog odbora Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, u koji je imenovana odlukom Vlade FBiH sredinom prošle godine.

Martinović je prije godinu dana za medije ispričala kako je u nekoliko navrata odbila poziv za posao u Njemačkoj te da je njeno čvrsto opredjeljenje da ostane u BiH i ovdje, zajedno sa svojim kolegama, razvija zdravstveni sustav.

– Mislim da novac nije sve u životu. Sklonija sam tome da znanje stečeno u svjetskim centrima primjenjujemo ovdje i jačamo našu bolnicu, osiguramo kvalitetniju zdravstvenu uslugu našim pacijentima – rekla je Vlatka Martinović u razgovoru za Večernji list.

Kadar SBB-a i novoimenovani zamjenik direktora federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja Dževad Hamzić po profesiji je ekonomista. Bio je uposlenik ZZO Zeničko-dobojskog kantona, a krajem marta prošle godine imenovan je za v.d. direktora te institucije.

Hamzićevo imenovanje na mjesto v.d. direktora ZZO ZDK nije prošlo bez kontroverzi. Naime, na tu funkciju došao je nakon što je naprasno smijenjen dotadašnji SDP-ov direktor Senaid Begić, koji je za smjenu saznao dok je bio na bolovanju.

Općinski sud u Zenici je studenom 2016. naložio vraćanje Senaida Begića u ZZO ZDK, ali Zavod je na tu odluku uložio žalbu. U međuvremenu, nakon što je Hamziću istekao zakonski rok od tri mjeseca kao v.d. direktoru, na tu funkciju je imenovana Mirzeta Subašić. Hamzić je nedavno samog sebe predložio za predsjednika SBB-a Zenica, ali ostao je bez podrške većine članova Gradskog odbora.

Bilo kako bilo, kadrovi HDZ-a i SBB-a Vlatka Martinović i Dževad Hamzić upravljat će od sada budžetom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, koji godišnje iznosi približno 140 miliona maraka. No, i pored te cifre, Zavod se već godinama suočava sa velikim problemima kada je u pitanju financiranje potreba zdravstvenih institucija u Federaciji, kao i liječenja pacijenata u inostranstvu, čije troškove pokriva Zavod.

– Treba imati na umu da Zavod pokriva troškove liječenja najtežih pacijenata i najskupljih zahvata. Više od 10.000 je oboljelih samo od karcinoma trenutno u FBiH, za koje Zavod osigurava lijekove, citostatike, radioterapiju, kao i liječenje u inostranstvu za one pacijente kojima je to neophodno. Prema našim procjenama, trebalo bi nam najmanje još između 60 i 70 miliona KM godišnje da bismo mogli pokriti sve ugovorene obaveze i smanjiti liste čekanja – rekla je za Faktor prije godinu dana Novka Agić.

Ukupni rashodi Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za ovu godinu planirani su u iznosu od 149.022.000 KM. Za zdravstvene usluge planirani su rashodi u ukupnom iznosu od 70.108.000 KM. Od toga za financiranje zdravstvenih usluga u FBiH Zavod izdvaja 57.204.000 KM, dok se za liječenje pacijenata u inostranstvu izdvaja 11.860.000 maraka.

Izdaci za nabavku medicinskog materijala iznose ukupno 15.900.000 maraka, dok za nabavku lijekova iz programa federalnog Fonda solidarnosti Zavod izdavaja blizu 60 miliona maraka godišnje.
Bolnice u Federaciji gotovo redovno se suočavaju sa nedostatkom osnovnih lijekova poput citostatika, za čiju je nabavku odgovoran federalni Zavod, a o inovativnim, skupim lijekovima koji se koriste u terapiji karcinoma i drugih teških oboljenja, pacijenti i dalje mogu samo maštati.

Na koji način će novi rukovodioci Zavoda raspoređivati novac koji imaju na raspolaganju i hoće li moći utjecati da se taj budžet od iduće godine poveća, tek ćemo vidjeti.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI