fbpx

Top 5 pravila uz koja ćeš ublažiti tegobe niskog tlaka

Autor: Zdravakrava.hr

S visokim temperaturama i povećanjem vlažnosti u zraku, što prepoznajemo kao razdoblje sparine, dolazi do širenja krvnih žila, pa se tad pogoršavaju simptomi niskoga krvnog tlaka. To su vrtoglavica, zamagljeni vid, nepravilan rad srca (ili “preskakanje”), povećana žeđ, kratak dah, hladna, znojna i blijeda koža, pa i nesvjestica.

No u većini slučajeva niski tlak koji se javlja kod mladih i zdravih ljudi i nije nešto što treba zabrinjavati ako nije posljedica određene bolesti ili lijekova, te je najčešće dovoljno da se pacijent pridržava određenih mjera, kaže dr. Tanja Pekez-Pavliško, liječnica obiteljske medicine.

Nemoj pretjerivati s kavom – brojna istraživanja pokazala su da kofein iz kave ne utječe bitno na povišenje krvnog tlaka kad je on nizak. Kofein potiče izlučivanje tekućine iz organizma pa zapravo dovodi do kontraefekta.

Uravnoteži obroke, odnosno kloni se dijeta i prejedanja – nepravilan unos hrane usporava dotok krvi pa ćeš se osjećati još umornijom i nedostajat će ti energije za normalno funkcioniranje, pa je važno prehranu organizirati kroz više manjih obroka tijekom dana.

Jedi više juha i dodatno soli hranu (ali umjereno!) kako bi potaknula žeđ – pijte više tekućine i jedi voće koje sadrži puno vode, kao što su lubenice i dinje – to će regulirati cirkulaciju i ublažiti probleme.

Pojačaj unos namirnica koje su bogate vitaminima B skupine, naročito B12, te vitaminom C, kalcijem, željezom i bjelančevinama – preporučuju se zeleno lisnato povrće, naranče, banane, brokula, grah, suncokret, pšenične klice, cikla, celer, krumpir i suho voće.

Budi aktivnija – vježbanje može pomoći da dovedeš tlak u ravnotežu, no nemoj s tim započeti naglo, da ne izazoveš suprotni efekt. Preporučuju se vježbe poput brzog hodanja, laganog trčanja, plivanja, umjerene vožnje biciklom i rolanja.

Autor: Zdravakrava.hr

ZADNJE VIJESTI