fbpx

U BiH dolazi Ervin Sejdić, naučnik čiji je rad nagradio Barack Obama

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U periodu od 16. do 18. ožujka 2017. godine, Sarajevo će biti domaćin najveće regionalne naučne konferencije iz polja biomedicinskog inžinjeringa koja će okupiti vodeće svjetske stručnjake iz tih oblasti, a jedan od govornika bit će i Ervin Sejdić, ugledni bh. naučniki jedan od 105 istraživača koji je dobio predsjedničku nagradu za mlade naučnike i inižinjere u SAD-u.

„Dr. Sejdić je svjetski poznato ime u polju bioinžinjeringa i upotrebe informacijskih tehnologija u zdravstvu. Izuzetno smo počašćeni što ćemo ga ugostiti i dati priliku mladim ljudima da prepoznaju svoj talent za naukom. Čovjek koji u pet godina objavi više od 90 publikacija zaista može biti nadahnuće za sve naše studente“ – poručila je mr. sc. Lejla Gurbeta, predsjednica lokalnog organizacijskog odbora konferencije.

Ervin Sejdić je porijeklom iz Gradačca, a trenutno radi kao docent Elektrotehničkog fakulteta i kompjuterskog inžinjeringa na Univerzitetu u Pittsburghu. Mladi bh. stručnjak 1992. godine je zbog rata bio primoran napustiti našu zemlju, a izbjeglički put ga je vodio od Hrvatske, preko Mađarske, te na kraju u Kanadu i SAD, gdje je specijalizirao u nekoliko oblasti i na kraju doktorirao.

Od 2008. do 2010. bio je postdoktorant na Univerzitetu u Torontu, te u isto vrijeme radio u najvećem dječijem rehabilitacijskom centru u Kanadi. Narednih godinu dana istovremeno je radio kao istraživač na Harvardu i Beth Israel Deaconess medicinskom centru. Od njegovih najranijih istraživanja uspijevao je da doda značaj nauci kroz eksperimente, kao i kroz svoje revolucionarne radove. Rezultat toga jeste 90 publikacija u zadnjih 5 godina. Nagrada koja mu je uručena ranije ove godine je najveće priznanje za mlade naučnike u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova istraživanja uključuju obradu biomedicinskih signala, vaskularno starenje, analizu hoda, poteškoće s gutanjem, napredne informacijske sisteme u medicini, rehabilitacioni inžinjering, itd.

Organizator konferencije, Društvo za medicinski i biološki inžinjering u BiH (DMBIUBIH), poručuje da svi zainteresirani mogu potražiti više informacija o samoj konferenciji na stranici www.cmbebih.com. Također je važno spomenuti da je rok za prijavu radova 1. studenog 2016. godine. Registracija je već moguća, a za sve detalje možete pitati putem maila koji se može naći na pomenutoj stranici.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI