fbpx

U HNŽ četvero oboljelih od morbila, cijepite djecu

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - U Hercegovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 4 slučaja obolijevanja od morbila, od čega tri u Čitluku i jedan u Mostaru, priopćio je Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a.

Prema podatcima Zavoda zabilježen je negativni trend cijepljenja koji u našoj županiji traje već četiri godine, a posljedica je utjecaja ativakcinacijskih lobija i društvenih mreža zasnovanih na neutemeljenim činjenicama.

Morbili su vrlo zarazna infektivna bolest. Lako se prenose direktnim kontaktom sa izlučevinama iz usta i nosa oboljelih, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe, podsjećaju iz Zavoda.

Budući da se virus lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zaraziti će se više od 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom, ako nisu cijepljenje, navodi se u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo. Ističu da roditelji moraju biti svjesni da su odgovorni za eventualno obolijevanje djece izbjegavanjem obaveznog cijepljenja.

Dodaju da je i zbog trenda pada vakcinacijskog obuhvata MMR vakcinom(morbili, parotitis, rubeola) u HNŽ-u, te mogućnosti epidemijskog pojavljivanja ovih bolesti, na inicijativu županijskog ministra zdravstva, a u suradnji s epidemiolozima u SKB Mostar, te federalnog Zavoda za javno zdravstvo razmotrena epidemiološka situacija i određene smjernice za nadzor nad morbilima.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI