fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U ZHŽ se godišnje obavi oko 2000 pobačaja!?

Autor: Republika.info

ŠIROKI BRIJEG - Jučer je u Širokom Brijegu pokrenuta peticija o zaštiti života od začeća do prirodne smrti u Županiji zapadno-hercegovačkoj (ŽZH). Peticiju je pokrenuo Klub zastupnika HKDU-a Hrast i HSP-a dr. Ante Starčević i to, kako je navedeno, nakon što su gotovo pola godine uzaludno pokušavali uvrstiti na dnevni red u ZHŽ-u Zakon o zaštiti života od začeća do prirodne smrti. Za neuvrštavanje u dnevni red Skupštine ove teme zastupnici ove dvije stranke drže odgovornim vladajuću većinu iz HDZ-a BiH. No, potrebno je naglasiti da je ovu inicijativu jednoglasno podržalo Općinsko vijeće Posušje, gdje također većinsku vlast ima upravo HDZ BiH.

No, o čemu se ovdje radi i kakvo je stanje po ovom pitanju u ŽZH-u, većinski hrvatskoj županiji, pojasnio je Ivan Miličević ispred inicijative ‘Za život’, pokrenute prije dvije godine.

“Od rata na ovamo u privatnim klinikama ne vode se evidencije o urađenim abortusima, a procjene su da ih se u ŽZH-u godišnje uradi oko 2.000.. Uz cijenu zahvata oko 500 eura, abortusu pribjegavaju skoro sve dobne granice – od maloljetnica do žena u zrelijim godinama. U svom istraživanju sam tražio podatke o stanju od prije rata jer se u Kliničkoj bolnici Mostar vodila evidencija, ali do podataka nisam mogao doći. I u Mostaru se rade abortusi, ali službeno i u javnim zdravstvenim ustanovama ne, tako da i za to područje možemo govoriti samo o procjenama”, komentirao je Miličević.

On kaže da je peticija zadnji pokušaj dolaska do političke volje u zaštiti života te posebno podsjeća na izjave Pape Franje o zaštiti života nerođenog djeteta.

“Točno je da žena polaže pravo nad svojim tijelom i to nitko ne osporava, no nema pravo na ubojstvo. Ovo se također odnosi i na liječnike koji dobrim dijelom rade u javnim zdravstvenim ustanovama, a privatno izvode abortuse. Jedni od njih priznaju život od začenja, pridržavaju se Hipokratove zakletve i prigovora savjesti, dok se drugi na to ne obaziru”, zaključuje Miličević.

On se posebno osvrće na tzv. medicinski turizam te ističe kako je posljednjih godina, preko turskih turistički agencija, u porastu dolazak državljanki Turske na pobačaje u Sarajevo.

“U Turskoj je zabranjen abortus pa mnoge državljanke te zemlje turistički dolaze u BiH upravo s tim razlogom”, zaključuje Miličević.

Inače, Predsjedništvo HNS-a na prijedlog Pere Barbarića (HKDU Hrast) dalo potporu i podršku ovom zakonu te se tako odredilo po ovom pitanju. No, čini se, na terenu to ide znatno teže te je izvjesno da je potporna samo deklarativna, a možda podložna i jakom liječničkom lobiju koji na pobačajima vrlo dobro zarađuje – oko milijun eura godišnje.

Autor: Republika.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});