fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Veća prava korisnika ortopedskih pomagala u HNŽ-u

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije povećao je prava osiguranika korisnika ortopedskih i drugih pomagala koja se propisuju na teret sredstava Zavoda.

U cilju boljeg razumijevanja potreba osiguranika direktor Zavoda, Rade Bošnjak, i njegovi suradnici ostvarili su dobru suradnju, te održali niz sastanaka s Koalicijom organizacija osoba s invaliditetom koja broji trinaest organizacija iz HNŽ-a, Udrugom „Novi pogled“, „INSULA“ i „Pužnica“. Na održanim sastancima razgovaralo se o potrebama osiguranika te mogućnosti poboljšanja i proširenja prava osiguranika na ortopedska i druga pomagala.

Sagledavši potrebe osiguranika i realne financijske mogućnosti Zavoda Financijskim planom za 2018. godini, Zavod je povećao planirana sredstva za nabavu ortopedskih i drugih pomagala s ranijih 1.900.000 na 2.700.000 KM, te Vladi HNŽ-a, putem Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi, uputio prijedlog izmjena i dopuna Liste ortopedskih i drugih pomagala koja se izdaju na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja.

Vlada HNŽ-a prihvatila je prijedlog Zavoda i donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja. Sastavni dio ove odluke je Lista ortopedskih i drugih pomagala na koju su uvrštena određena pomagala koja ranije nisu bila na Listi ortopedskih i drugih pomagala, za pojedina pomagala izmijenjeni su rokovi trajanja pomagala i indikacije temeljem kojih osiguranici mogu ostvariti pravo na ortopedsko i drugo pomagalo, a za pojedina pomagala koja su već na Listi, odlukom Upravnog vijeća ZZO HNŽ-a, povećano je sudjelovanje Zavoda u nabavci istih.

Na Listu pomagala uvrštena je vlasulja za osiguranike oboljele od karcinoma nakon liječenja kemoterapijom, antidekubitalni jastuk za invalidska kolica, inzulinski set i rezervoari za inzulinsku pumpu te baterije za inzulinsku pumpu za osigurane osobe do 26. godina starosti, CPAAP, koncentrator kisika, revizijska proteza zgloba koljena te rezervni dijelovi za korisnike kohlearnog implantata i to punjive baterije za kohlearni implantat, aplikator mikrofona protektora, tablete za električno isušivanje i za noćno isušivanje, traka za glavu, gornji ili magnetni poklopac, baterijski poklopac, sigurnosne uzice,mekani jastučić.

Također, povećano je financijsko sudjelovanja Zavoda u nabavci neuroloških kolica za djecu do 18 godina po mjeri, očne proteze, silikonskog implantata, baterija za slušna pomagala, baterija za kohlearni implantat i sanitetskog materijala za njegu stome.

Novom proširenom listom ortopedskih pomagala izmijenjene su određene indikacije i rokovi trajanja pojedinih ortopedskih pomagala. Primjera radi, pravo na ortopedske cipele po gipsanom modelu (obostrano) s povišenjem preko 2 cm djeca do 18 godina starosti umjesto dosadašnjih 12 mjeseci moći će ostvariti svakih 6 mjeseci ( rok trajanja ovih cipela smanjen je s 12 na 6 mjeseci), za silikonske protezu žena oboljelih od karcinoma dojke produžen je rok trajanja pomagala sa 12 na 24 mjeseca dok je rok trajanja specijalnog grudnjaka za silikonsku protezu smanjen sa 18 na 6 mjeseci ( pravo na jedan specijalni grudnjak za silikonsku protezu žene oboljele od karcinoma dojke imati će svakih 6 mjeseci, umjesto dosadašnjeg jednog grudnjaka za 18 mjeseci imati će pravo na 3 specijalna grudnjaka).

Još jedna novina koja se odnosi na osiguranike oboljele od dijabetesa tiče se trakica za određivanje šećera u krvi. Dosadašnjom Listom pomagala pravo na iste imali su samo inzulin ovisni osiguranici, dok sada prava na trakice imaju djeca, učenici i redoviti studenti od 18. do navršene 26. godine života, žene za vrijeme trudnoće te neuposlene osobe koje su prijavljene na Zavodu za zapošljavanje i članove obitelji neuposlenih.

Odluka o visini sudjelovanja Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko – neretvanske županije u troškovima nabavke ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja primjenjivat će se od 27.07.2018. godine i ista je dostupna na web stranici Zavoda na sljedećem linku:

https://www.zzo.ba/static/uploads/stranice_docs/Odluka_o_visini_sudjelovanja_Zavoda_u_troskovima_nabave_ortopedskih_i_drugih_pomagala_koja_se_mogu_propisivati_u_okviru_obveznog_zdravstvenog_osiguranja.pdf

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});