fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Više kave znači i manje kroničnih upala?

Autor: Žena.hr

O dobrobitima odnosno štetnosti kave za ljudsko zdravlje i dalje se naveliko raspravlja.

Na staro pitanje ‘Je li kava loša za zdravlje?’ odgovor sa Stanforda glasi – apsolutno ne. Nova studija objavljena u časopisu Nature Medicine dokazala je da ljudi s jako niskom učestalosti upala koje pogoduju mnogim, ako ne i svim bolestima, imaju nešto zajedničko – svi konzumiraju kofein.

Kofein kao štit

– Što su više kofeina pili, to su imali jaču zaštitu od kroničnih upala – kaže autor studije David Furman, profesor na Institutu za imunitet, transplatacije i infekcije na sveučilištu Stanford.

U studiji su Furman i kolege analizirali uzorke krvi 100 mladih i starijih ljudi, kod kojih su upalni procesi generalno jači. No, kod onih koji su pili više od pet šalica kave dnevno zabilježena je ekstremno niska razina upalnih procesa.

Kako znanstvenici naglašavaju, cilj nije ukloniti svaku upalu u tijelu, budući da one igraju važnu ulogu u djelovanju imunološkog sustava koji ih koristi za borbu s infekcijama i odstranjivanje toksičnih tvari. No, s godinama postajemo sve manje sposobni nositi se s upalnim procesima, te se tako pojavljuju bolesti poput dijabetesa, hipertenzije i Alzheimera.

Okidači upale

Iduće pitanje na koje tek trebamo dobiti odgovor je – kada i zašto upalni procesi izmaknu kontroli. Furman i kolege trenutno proučavaju imunološki sustav 1000 ispitanika kako bi razvili referentu listu komponenti imunološkog sustava, uz pomoć koje bi se moglo odrediti postoji li rizik za razvoj kroničnih bolesti za koje su okidač upale.

U međuvremenu – slijediti primjer onih koji su ispijanjem kave imali najniže razine upala, ne čini se lošom idejom.

Autor: Žena.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});