fbpx

Za transplataciju bubrega čeka 209, za jetra 14, a za srce devet pacijenata u BiH

Autor: Fena

SARAJEVO - Doniranje i transplantacija organa spašavaju ljudske živote, istaknuto je u Sarajevu gdje je obilježen Europski dan doniranja i transplantacije organa.

Značaj doniranja organa

Dan doniranja organa, kako je kazala direktorica Centra za transplantacijsku medicinu FBiH Lada Sarajlić, uspostavilo je Vijeće Europe još prije 19 godina s ciljem da se potaknu debate i daju informacije javnosti o značaju doniranja organa. Istodobno je to, kako je dodala, prilika da se izrazi zahvalnost svim onim obiteljima koje su u trenucima kada su gubile svoje najbliže imale snage i pokazale veliku plemenitost da daju odobrenje za doniranje organa. – Federalno ministarstvo zdravstva preko Centra za transplantacijsku medicinu koji je sastavni dio Ministarstva ima određene aktivnosti, odnosno obveze, i mi vodimo federalnu listu čekanja za organe pojedinačno, za bubreg, jetra i srce.

Trenutačno je na listi čekanja za bubreg 209 pacijenata, za jetra 14, a za srce devet pacijenata. To su brojevi koji su varijabilni i liste čekanja se ažuriraju što već dovoljno govori o ozbiljnosti. Vrlo je malo onih koji su spremni donirati organe umrlih osoba – kazala je Sarajlić.

Po njezinim riječima, zakonom koji tretira transplantaciju organa i tkiva u svrhu liječenja, a koji je u parlamantarnoj proceduri, predviđen je tzv. pretpostavljeni pristanak. Sarajlić je dodala da iskustva europskih zemalja koje imaju u svom zakonu pretpostavljeni pristanak pokazuju da je daleko veći broj donora u tim zemljama nego u zemljama u kojima postoji tzv. informirani pristanak.

Pacijenti na dijalizi

Predsjednica Udruge liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH i predsjednica Donorske mreže SŽ Halima Resić izjavila je da je ovo prilika za građane da se preko promotivnih materijala, ali i u neposrednom razgovoru sa zdravstvenim radnicima, kao i samim pacijentima, upoznaju o svim informacijama i činjenicama vezanima za doniranje i transplantaciju organa u svrhu liječenja. Po njezinim riječima, u BiH trenutačno oko 3 tisuće pacijenata ide na dijalizu, od kojih se čak oko 2 tisuće dijalizira u FBiH. Bar trećina ove populacije mogla bi biti transplantirana i u cijelosti se vratiti svakodnevnom životu. U BiH, kako je istaknuto, veliki je broj pacijenata kojima je transplantacija srca, pluća, jetara, gušterače i drugih organa jedina nada da dobiju normalan život.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI