Zašto preskakanje kave izaziva glavobolju?

Autor: Zdravakrava.ba

Brojna istraživanja su dokazala da je ispijanje kave zdravo, ali isto tako nema sumnje da ono izaziva i neku vrstu ovisnosti. Te je činjenice vjerojatno svjesna svaka "kavopija" kojoj preskakanje kave donosi glavobolju.

Sjećam se faze u kojoj sam, prije nekoliko godina, zaključila da pijem previše kave i odlučila prestati. Osim što sam bila izrazito razdražljiva, pospana i umorna (moja okolina je to itekako osjetila), prvih nekoliko dana proživljavala sam grozne glavobolje. Znanost je ponudila odgovor na pitanje veze između apstiniranja od kave i glavobolje.

Za sve je kriv kofein

Kofein se veže na receptore u našem mozgu i zauzima mjesto neurotransmitera adenozina, koji nas u pravilu čini smirenima i opuštenima. Kao što znamo, kofein čini upravo suprotno, prenosi Food & Wine.

Ako naglo izbaciš ispijanje kave iz svog dnevnog rasporeda, mozak proživljava šok i počinje ubrzano proizvoditi povećane količine adenozina. Posljedično, osjećaš veći umor no ikad jer adenozin potiče pospanost, a popratno se javlja i glavobolja.

Sve ovo, naravno, ne znači da trebaš prestati piti kavu, ali zapamti da je ključ u umjerenosti.

Autor: Zdravakrava.ba

ZADNJE VIJESTI