fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zbog hormona u piletini, djeca, a osobito djevojčice, u pubertet ulaze i s pet godina

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U većine dojke kod djevojčica predškolske dobi, genitalna dlakavost, akne i ostali simptomi ranog puberteta - sve su to simptomi zbog kojih se roditelji sve češće obraćaju pedijatrima. Sve više djece, a osobito djevojčica, dobiva sekundarne seksualne karakteristike. Razlog leži u hormonima u mesu i mlijeku, tvrde pedijatri. U višedesetljetnoj pedijatrijskoj praksi Gordane Vuković ovakvih slučajeva je sve više. A uzrokuju ih izravno hormoni u mesu i mlijeku, tvrdi pedijatrica, prenosi N1.

Hormoni u vodi

“Kod curice, koja je jela samo piletinu, nakon izvjesnog vremena bila je izražena prava dlakavost, imala je tamne dlake genitalnog područja te smo joj zabranili jesti pileće meso i onda je to stalo. Očigledno se radilo o tome da je to pileće meso imalo hormone”, rekla je za N1 Gordana Vuković, specijalista pedijatrije. To je slučaj devetogodišnje djevojčice, a i petogodišnje su dolazile s istim simptomima. Ne zadržava se sve na tome. “Kod hormona možete u kasnijoj dobi imati maligna oboljenja dojki, barem je tako opisano u literaturi. Ja nisam imala jer nemam te populacije. Kod dječaka se pojavljuju sterilnost i oboljenja prostate”, kazala je Gordana Vuković, specijalistica pedijatrije. Veterinarski inspektori tvrde da hormona na europskom tržištu ipak nema.

Proizvođači su pak našli način kako stati na kraj pravilnicima kada su u pitanju antibiotici koje, po svemu sudeći, obilno unosimo u organizam. Profesor na Veterinarskom fakultetu na televiziji N1 pokazao je vodu koju je našao na jednoj bosanskohercegovačkoj farmi pilića – vodu punu antibiotika. “Budući da je na sceni sveopća hipokrizija, onda su se “maheri” dosjetili i isključili antibiotike iz koncentrata, a počeli ih gurati kroz vodu za piće. Kod nas se antibiotici ne daju u krilca, koliko znam, nema antibiotika ni hormona intermuskularno, ali se daju preko vode”, rekao je Abdulah Gagić, profesor na Veterinarskom fakultetu. Hormona u piletini kod nas načelno nema, ipak pedijatrijska praksa u kojoj je sve više djece rane dobi s obilježjima spolne zrelosti pokazuje drugačije.

Stručnjaci okrivljuju hranu

Posljednjih godina piletina se najviše servira na bh. trpezama zato što je i najjeftinija. Meso je to životinja za koje se najviše vjeruje da se hrane antibioticima i hormonima. Djevojčice koje bi po prirodi stvari još trebale proživljavati djetinjstvo postaju žene. Sa šest ili manje godina sve više djece postaje spolno zrelo. Iako nema službenih znanstvenih rezultata, hrabri stručnjaci prstom pokazuju u hranu kojom hranimo svoju djecu. Na njihovoj “crnoj listi” našli su se hormonima nabijena piletina i mlijeko. “Uporaba hormona u proizvodnji mesa i mlijeka u pojedinim zemljama isključivo se provodi zbog brze zarade, a zdravlje ljudi stavljeno je u drugi plan. Ako znamo da hormoni u hrani utječu na to da životinje brže rastu, sazrijevaju i proizvode više, za očekivati je da se isto događa i ljudima koji jedu proizvode ovih životinja”, upozoravaju stručnjaci.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});