fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zbog straha od gubitka radnog mjesta, polovina radnika 
ne smije otići na bolovanje

Autor: Večernji list

SARAJEVO - Zbog malih i neredovitih plaća, loših uvjeta na radnom mjestu, prekovremenog rada i svakodnevnog stresa na poslu, sve više radnika obolijeva, upozoravaju u Savezu sindikata Republike Srpske. Istraživanje je pokazalo da od 35 do 50 posto radnika ne koristi bolovanje zbog straha od gubitka radnog mjesta ili da im zarađene plaće neće biti isplaćene.

Prevelik stres

Opća klinička slika radnika, napravljena na osnovi mišljenja stručnjaka, pokazala je kako prosječan radnik u Republici Srpskoj ima problem s vidom, muči ga reuma, pod stresom je, boli ga želudac i pije lijekove za smirenje. S obzirom na vrlo slične uvjete života i rada, u većem bh. entitetu situacija je zasigurno ista. “Pokazalo se da gotovo svaki drugi radnik radi posao koji je stresan, također svaki šesti trpi psihičke i ostale oblike pritisaka od pretpostavljenih, dok 11 posto radnika pije antidepresive, što jasno pokazuje da su zdravlje i radne sposobnosti radnika uvelike ugroženi”, kazala je za BN televiziju stručna suradnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata Republike Srpske Božana Radošević.

Česte ozljede

Prekovremeni rad negativno utječe na kvalitetu rada i na zdravstveno stanje radnika. Ako je prekovremeni rad dulji od 8 sati, a pogotovo dulji od 12, on mora dovesti do zamora, a samim tim i do većeg broja pogrešaka. “To neminovno dovodi i do čestih ozljeda. Nažalost, te ozljede vrlo rijetko se verificiraju”, kazala je za BN televiziju ravnateljica Zavoda za medicinu rada i sporta Mira Popović. Sve to dovodi do poremećaja socijalnih i obiteljskih odnosa, što može proizvesti niz psihičkih problema kod radnika, istaknula je. Stres u 21. stoljeću uglavnom je mentalni i emocionalni. Sve veći broj ljudi lošije spava, budi se uznemiren i dolazi na posao umoran.

I dok državni službenici i namještenici bolovanja koriste i za najmanju prehladu, oni koji rade kod privatnika o bolovanju mogu samo sanjati. “Živimo u robovlasničkom sustavu gdje radnik apsolutno nikakva prava nema, velika većina nije ni osigurana, a ako ne dođeš dva dana na posao, veliko je pitanje što slijedi trećeg. Bio sam zaposlen u jednoj privatnoj tvrtci i nisam imao nekih problema sa šefom, ali moja kolegica koja nije mogla doći na posao četiri dana jer joj je dijete bilo bolesno, peti dan je dobila otkaz”, iskustvo je jednog od bh. radnika.

Autor: Večernji list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});