fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zimske aktovnosti sa trošenje kalorija

Autor: Index.hr

S prvim najavama snijega kreću i prve snažnije najave zimskih aktivnosti, a ako od njih želite izvući maksimum, ove godine još snažnije zapnite za snijeg.

Treninzi na snijegu povećavaju opterećenje prilikom vježbanja, dok svjež zrak i puno zimskog sunca savršeno djeluju na naše hormone i raspoloženje.

Zato se ove zime aktivirajte još više, a ako niste fan klasičnog skijanja, tim bolje, jer postoje aktivnosti s kojima ćete se moći još bolje pokrenuti i sagorjeti više kalorija.

Top lista zimskih sportova koji će vam pomoći sagorjeti najveći broj kalorija objavljena je na portalu Women’s Health.

1. Skijaško trčanje

Ako imate dobru opremu i skije, umjesto slaloma i veleslaloma birajte skijaško trčanje jer je ta aktivnost na samom vrhu ljestvice zimskih aktivnosti koje sagorijevaju najviše kalorija. “Ako ste u dobroj formi, skijaškim trčanjem možete sagorjeti i do 20 kalorija po minuti – što je oko 1200 kalorija na sat”, objašnjava profesor Wayne Westcott s Quincy Collegea napominjući da ova zabavna zimska disciplina traži veliki angažman nogu, zadnje lože, stražnjice, unutarnje i vanjske strane bedara, a kako traži i dobru koordinaciju ruku i nogu te gornjeg dijela tijela koji trkače “poteže” prema naprijed, jasno je da u ovoj aktivnosti jako dobro rade gotovo sve mišićne skupine.

2. Skijanje uz brdo

Odmah iza skijaškog trčanja smjestilo se skijanje uz brdo, koje možete ukomponirati u skijaško trčanje i tako gotovo udvostručiti potrošnju kalorija, koja je već kod samog skijaškog trčanja i više nego obećavajuća. No, ako nemate vremena, a u blizini imate dostupno brdo, provedite sat vremena penjući se gore i spuštajući se na skijama. Tako ćete sagorjeti oko 18 kalorija po minuti, odnosno oko 1000 kalorija na sat, i pritom intenzivirati mišiće nogu, ruku, ramena te središnjeg dijela tijela.

3. Klizanje

Ako ste više fan leda nego snijega, klizanje je obećani sport, a ako želite dodatno poraditi na mišićima stražnjice, tad znajte da za vas nema boljeg zimskog sporta. Zato što u klizanju svaki pokret kreće iz stražnjice i svaki put je upravo stražnjica ta čiji mišići kontroliraju pokret nogu. No, kako klizanje zahtjeva i čvrsto, uspravno tijelo, pomoći će vam ojačati i središnji dio.

4. Hodanje po snijegu

Za razliku od hodanja ravnom površinom, hodanje po snijegu zahtjeva mnogo veći angažman cijelog tijela, s posebnim naglaskom na jačanju mišića donjeg dijela tijela i dobro razgibavanje kukova. Samo sat vremena hodanja po snijegu, uz dobru opremu, pomoći će vam sagorjeti minimalno 500 kalorija.

5. Bordanje

Želite li pak ojačati stabilnost tijela i pritom uživati u pravo zimskoj avanturi, nabavite dasku za bordanje s kojom ćete u samo sat vremena bordanja sagorjeti oko 400 kalorija.

Za razliku od drugih zimskih aktivnosti, posebno skijanja u kojima se za bolju stabilizaciju služimo štapovima, bordanje nema tu karakteristiku, a to znači da će vaše tijelo morati biti još angažiranije, a stalna promjena težine tijela koja je jako karakteristična za ovaj sport znatno će ojačati jezgru i bočne trbušne mišiće koji služe za zakretanje središnjeg dijela tijela i samim time utječu na bolju stabilizaciju donjeg dijela tijela.

6. Skijanje

Iako je skijanje klasičan zimski sport na koji ste možda prvo pomislili prilikom otvaranja ove top ljestvice, ostaje činjenica da se skijanjem može sagorjeti tek oko 300 kalorija na sat, što nije loše, ali je mnogo manje od gore spomenutih aktivnosti.

No, ako je skijanje vaš pojam savršene zime, iskoristite ga da ojačate donji dio tijela.

Autor: Index.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});