fbpx

Znanstvenici otkrili da pivo podiže raspoloženje zbog hordeina, a ne zbog alkohola

Autor: Klix.ba

S obzirom na to da nas određena hrana čini sretnijima, njemački znanstvenici sa Sveučilišta Friedrich-Alexander Erlangen-Nürnberg (FAU) ispitivali su što je najzaslužnije za podizanje raspoloženja. Prema rezultatima njihovog istraživanja riječ je o hordeinu koji se nalazi u pivu, a koji aktivira ključni dopaminski receptor.

Znanstvenici su postavili bazu podataka od 13.000 molekula prisutnih u prehrambenim proizvodima. Koristeći bazu podataka, imali su za cilj pronaći molekule koje stimuliraju takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu. Od prvobitnih 13.000 izabrali su 17 izvornih opcija. Dalje istraživanje pokazalo je da je hordein, tvar koja je prisutna u ječmu i pivu, najodgovorniji za podizanje raspoloženja jer aktivira ključni dopaminski receptor.

“Na osnovu njegove prisutnosti u pivu, možemo zaključiti kako hordein bitno doprinosi efektima piva koji popravljaju raspoloženje”, rekla je Monika Pischetsrieder, jedna od autorica ove studije.

Znanstvenici sada istražuju koliko hordeina je prisutno u pivu i koliko hordeina dolazi do mozga. Monika Pischetsrieder je objasnila da na dobro raspoloženje uglavnom utječe kombinacija supstanci i navodi da, naprimjer kod konzumiranja čipsa, raspoloženje podižu masnoće i ugljikohidrati.

Studija je objavljena u naučnom časopisu Scientific Reports.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI