fbpx

Znanstvenici razvili elastično kirurško ljepilo koje djeluje za 60 sekundi

Autor: Geek.hr

Moglo bi spasiti mnoge živote. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Translational Medicine.

Znanstvenici su razvili elastično kirurško ljepilo koje bi moglo transformirati hitne tretmane zatvaranjem kritičnih rana na koži ili organima, a bez potrebe za spojnicama ili šavovima. Gel se temelji na hibridnom elastičnom proteinu (zbog čijih je kratica nazvan MeTro) i može se nanositi na unutarnje i vanjske rane kako bi se zapečatile i potaknulo ozdravljenje.

Prema međunarodnom timu znanstvenika koji stoji iza rada, to bi moglo imati spasiteljska svojstva, zbog zatvaranja rana u 60 sekundi bez zaustavljanja prirodnog širenja i opuštanja organa ili kože na koju se primjenjuje. Za sada su pokusi bili ograničeni na životinjske modele, no radi se na ljudskim testiranjima, a dosadašnji rezultati su obećavajući. Izum je uspješno testiran na arterijama i plućima glodavaca te plućima svinja.

“Ljepota MeTro ljepila je da, čim dođe u dodir s tkivnim površinama, postojano se učvršćuje”, kaže član tima Nasim Annabi s Sveučilišta Northeastern u Bostonu. Kad je sve naneseno dolazi na red ultraljubičasto svjetlo kako bi se spoj osigurao. “Zatim ga dodatno stabiliziramo što omogućava materijalu da bude vrlo precizno postavljen i čvrst te povezan sa strukturama na površini tkiva.”

Rane liječene MeTroom mogu se popraviti za upola vremena kraće u usporedbi sa šavovima ili spajalicama, tvrde znanstvenici, a ako je operacija potrebna MeTro može i taj postupak pojednostaviti. Zahvaljujući razgrađujućem enzimu ugrađenom u ljepilo, ono se može modificirati da traje točno određeno vrijeme (sati ili mjeseci), ovisno o vrsti ozljede. U hitnim situacijama gdje je brzina odlučujuća MeTro bi mogao napraviti veliku razliku u zatvaranju rana. Zapravo radi poput silikona kojeg koristite na pločicama u kuhinji ili kupaonici.

“Kada gledate MeTro, možete vidjeti da djeluje kao tekućina, popunjavajući praznine tako da se prilagođava obliku rane”, rekao je jedan od znanstvenika, Anthony Weiss, sa Sveučilišta u Sydneyu. “Potencijalne uporabe ovoga su bitne – od liječenja ozbiljnih unutarnjih rana na hitnim mjestima kao što su prometne nesreće i ratne zone, kao i poboljšanje bolničkih operacija”.

Znanstvenici iza gela tvrde da je jednostavan za primjenu, može se lako pohraniti i dobro “surađuje” s prirodnim tkivom na ozdravljenju rane. Štoviše, razgradi se bez ostavljanja ikakvih toksičnih ostataka u tijelu. Za jednog člana tima, Alija Khademhosseinija s Harvarda, navedeno ljepilo dolazi nakon godina rada na tome kako bi se takvi gelovi mogli koristiti za popravak tijela. To je također jedan od načina na koji znanstvenici istražuju inženjering prirodnih tvari našeg tijela koje bi popravile tijelo kada je to potrebno.

Ako se MeTro gel može dalje razvijati kao komercijalni proizvod onda bi možda mogao postati dio pribora za prvu pomoć.

“Pokazali smo da MeTro radi u nizu različitih situacija i rješava probleme koje druge dostupne stvari ne mogu”, kaže Weiss. “Sada smo spremni prenijeti istraživanje na testiranje ljudi. Nadam se da će MeTro uskoro biti korišten u bolnicama, spašavajući ljudske živote.”

Autor: Geek.hr

ZADNJE VIJESTI