fbpx

Žuto u ušima nije stvar higijene već zdravlja – dobrog zdravlja

Autor: Index.hr

TUZLA - Koliko često čistite svoje i dječje uši? Grozite li se kada žuto, odnosno ušni vosak, odnosno cerumen, viri van i mislite li da je to loš znak? Znate li uopće koliko je taj cerumen važan za vaše uši? I konačno, čistite li uši štapićima iako i ptice na grani znaju da je štapićima za uši izričito zabranjeno čistiti uši. Uške - da, ali uho samo, tamo gdje se cerumen nakuplja - ne i ne.

Roditelj obično frkću nosom ako im se kod djeteta pojave žute grudice u ušima smatrajući ih lošom pojavom, stvari vezanom uz nehigijenu ili dižu paniku misleći da dijete ima upalu uha. Postoji velika razlika između običnog cerumena i upale kod koje iz uha curi gnoj tako da što se tiče samog voska u grudicama – on je dobar znak. Ponekad čak i odličan!

Cerumen naime, suprotno od uvriježenog mišljenja da se radi o nekoj vrsti infekcija, – štiti uši od infekcija, štiti kompletan zvukovod i kanale, vlaži kožu zvukovoda te ga štiti od ozljeda i sprječava ulaz kukaca ili nekih sitnih stvari koje bi mogle upasti u uho (pijesak primjerice).

Kod neke djece i ljudi općenito stvara se mnogo više cerumena nego kod drugih, što je sasvim normalna pojava – očito kod takvih osoba uho ima veću potrebu za takvom prirodnom zaštitom. Zato nije nemoguće da primjerice jedno dijete stalno ima puno cerumena, a drugo nimalo. Normalna stvar.

Kako se onda čiste uši i moraju li se uopće čistiti

Naravno, nije lijepo vidjeti žuto-narančaste grudice u ušima ni prirodnu masnoću na koju se taloži prljavština (pola sata u pješčaniku i znate o čemu je riječ). Pitanje je onda kako ih očistiti. S obzirom da velika većina domaćinstava sigurno ima kutiju štapića za uši, a koje su zapravo namijenjene za detaljno čišćenja područja oko oka, nosića male djece i sl., ako baš morate posegnuti za njima i kada su uši u pitanju (nije to potreba – to je čista navika), koristite ih samo i isključivo za čišćenje uški. A čak i tada, kada je u pitanju vanjsko uho, odnosno uška, bolje je posegnuti za maramicom ili ručnikom – nakon kupanja.

Postoje i metalni štapići namijenjeni preciznom “vađenju” cerumena koji je već gotovo izašao iz uha, no stručnjaci čak ni takav način ne smatraju bezazlenim s obzirom da se metalnim štapićem može lako ozlijediti koža što ne mora biti opasno, ali može izazvati bakterijsku upalu koja onda može imati znatno ozbiljnije posljedice.

Zato se mnogim roditeljima mekani štapić čini bolja solucija, ali, s obzirom da znamo da su djeca najčešće nemirna kada se dohvatite njihovih ušiju, znajte da svaki neoprezni pokret cerumen može zagurati dublje u kanal, a tada može doći do začepljenja i kontraefekta.

Cerumen inače, prilikom žvakanja, sam izlazi van jer se po inerciji valja prema van, pa je stoga najbolji prijedlog jednostavno ostaviti uho na miru.

Ukoliko je pak vaše dijete izrazito sklono upalama uha – srednjeg i vanjskog dijela, za čišćenje i pomoć svakako se obratite liječniku pedijatru koji će čišćenje odraditi uz pomoć šprice, pumpice, medicinskog “štapića” – na stručan način.

No sve dok dijete ima cerumen koji se tu i tamo pojavi, znajte da je on odlična zaštita dječjeg uha i da ga se nikako ne smije vaditi štapićem kojim ćete ga, vrlo vjerojatno, samo pogurati dublje u uho te tako riskirati nepotrebno začepljenje.

I nikako, ali nikako nemojte na slijepo gurati štapić u uho, jer dok god iz njega ne viri ništa, nemam nikakve potrebe da se uho čisti.

Samim time, prestanite i te štapiće nazivati štapićima za uho, jer oni to nisu.

Autor: Index.hr

ZADNJE VIJESTI