fbpx

ZZO HNŽ razvija e-modul za javno zdravstvo

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - U direkciji Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko – neretvanske županije/ kantona održan je sastanak predstavnika Zavoda s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo HNŽ/K i domova zdravlja Mostar, Konjic i Mostar Stari Grad.

Sudionike sastanka pozdravio je direktor ZZO – a HNŽ-a, Rade Bošnjak, kazavši kako je Zavod ponosan na sve do sada provedene aktivnosti kako i aktivnost zbog koje je ovaj sastanak upriličen. Riječ je razvoju e- modula za javno zdravstvo koji će koristiti Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a i svi domovi zdravlja u županiji/ kantonu. I ova funkcionalnost dio je projekta Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS).

„Ovo je još jedna funkcionalnost u projektu Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava IZIS koja će biti od koristi kako domovima zdravlja i Zavodu za javno zdravstvo tako i našem resornom ministarstvu i Vladi HNŽ-a. Također, razvoj ove funkcionalnosti još jedan je korak u pravcu razvoja organiziranosti pružanja zdravstvene zaštite, u najširem smislu, našim osiguranicima. U dogovoru s vama definirat će mo kronologiju aktivnosti koje trebamo uraditi kako bi do kraja godine e-modul za javno zdravstvo bio primijenjen u praksi“ – kazao je direktor Bošnjak.

Kolika je važnost razvoja e-modula za javno zdravstvo govori dosadašnja praksa po kojoj su domovi zdravlja na papirnatim obrascima vodili evidenciju pojavnosti zaraznih bolesti i iste periodično slali Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a što je usporavalo i otežavalo praćenje stanja na terenu.

Razvoj e- modula za javno zdravstvo olakšat će i pojednostavit dosadašnji način praćenja pojavnosti odnosno razvoja zaraznih bolesti i eventualnih epidemija jer će putem elektronskog modula domovi zdravlja i Zavod za javno zdravstvo HNŽ moći:

– na dnevnoj razini pratiti, pojavnost zaraznih bolesti i eventualnih epidemija

– domovi zdravlja više neće morati popunjavati papirnate obrasce već će imati kreirane elektronske obrasce

– domovi zdravlja će moći, u realnom vremenu, kreirana elektronska izvješća putem IZIS – a dostavljati Zavodu za javno zdravstvo.

S druge strane Zavod za javno zdravstvo HNŽ će, na osnovu generiranih elektronskih izvješća e- modula za javno zdravstvo, moći kontinuirano pratiti pojavnost zaraznih bolesti i eventualnih epidemija te blagovremeno poduzimati mjere za suzbijanje istih, priopćeno je iz Zdravstvenog zavoda HNŽ-a.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI