fbpx

12. lipnja 1934. u Londonu označen prvi pješački prijelaz, preteča ‘zebre’

Autor: dnevno.ba

Prije točno 86 godina, na 60 lokacija u britanskoj metropoli, označeni su pješački prijelazi, kako bi se smanjila smrtnost pješaka u gradu…

Prva pješačka zebra postavljena je 31. listopada 1951.u engleskom Sloughu. Nakon što su 1949. grafičke oznake na asfaltu eksperimentalno postavljene na tisuću lokacija u Velikoj Britaniji, smrtnost pješaka smanjena je za 11 posto, pa su prije 69 godina i zakonski standardizirane te uskoro prihvaćene u cijelom svijetu.

No preteča pješačke zebre bile su oznake pješačkih prijelaza s dvije debele (isprekidane) točkaste linije poprečno na kolnik, koje su postavljene prije točno 86 godina u Londonu.

Nakon što je broj poginulih pješaka u Londonu premašio sto godišnje, 12. lipnja 1934., na 60 lokacija, preko najfrekventnijih prometnica, uzdužnim isprekidanim, odnosno točkastim linijama, označeni su pješački prijelazi.

Britansko Ministarstvo transporta službeno je objavilo da ‘pješaci ne smiju ometati slobodnu kretnju vozila koja voze ravno, ali vozila koja skreću desno, moraju propustiti pješake koji prelaze cestu preko označenih prijelaza’.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI