fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Car against sunset

5 potencijalnih ljetnih opasnosti za vaš automobil!

Autor: Automobili.hr

Svako ljeto velika većina odlazi u toplije krajeve kako bi uhvatili malo sunca, opustili glave i uživali u životu. Naoči savršeni bijeg od stvarnosti koji ubrzo može postati noćna mora svakog vlasnika limenog ljubimca. Naime, u nastavku teksta ćemo vam navesti 5 opasnosti za vaš automobil kako bi se pravilno pripremili za bezbrižan boravak na moru.

1. Kukci na autoputu

Zaputili ste se na more, te u želji da što prije stignete na svoje odredište odabirete vožnju autoputom. No osim troška skupih autocesta, upravo riskirate da vašeg limenog ljubimca prekrije groblje mrtvih kukaca koji se na ljetnim vrućinama zapeku na lak automobila. Čak i ako promptno reagirate i operete automobil u obližnjoj auto praoni to često bude samo djelomično rješenje.

Kako bi izbjegli potencijalnu “opasnost”, prije puta zaštitite lak automobila. Za tu namjenu postoje razne vrste premaza (prirodni tvrdi voskovi, teflonski premazi, polimerski premazi ili oni najbolji NANO keramički premazi koji osim sto štite od svega navedenog daju i mehaničku zaštitu te pojačavaju strukturu laka do 300%)., govori za portal automobili.hr auto detailer Edin Selimović iz Black Pearl-a.

2. Štetnost sunca i UV zraka na lak automobila

S dolaskom ljetnih dana stižu i teške vrućine. Visoke temperature i opasne sunčeve UV zrake mogu ostaviti trajne posljedice na vašem automobilu, stoga automobil trebate zaštititi od sunca i vanjskih utjecaja topline. Najjednostavniji način zaštitite je da automobil sigurno parkirate u hladovini te tako spriječite štetni utjecaj UV zraka koje mogu prouzročiti čak i pucanje bezbojnog sloja na laku.

Svjež izgled izblijedjeloj boji možete vratiti poliranjem površinskog sloja laka, te je tako oživjeti, no taj posao savjetujemo da prepustite profesionalcima kako ne bi stvorili takozvane swirlove i prouzročili još veću štetu.

3. Ptičji izmet

Parkirali ste automobil ispod stabla u želji da zaštitite lak od sunca, no automobil vas je dočekao prepun ptičjeg izmeta? Ptičji izmet agresivno djeluju na površinu boje tako što je razaraju i upijaju se u nju.

Alkalna supstancija ptičjeg izmeta štetna je za vanjski premaz automobila, pa je treba ukloniti u što kraćem roku da ne bi ostavila trag na boji. Uklanja se na isti način kao i smola, nježnim trljanjem s mekanom krpom umočenom u toplu vodu s blagim deterdžentom.

4. Smola bora

Na moru ako nađete hladovinu pod drvetom velika je vjerojatnost da se radi o nekoj vrsti crnogorice. Promislite dva puta želite li ostaviti automobil izložen opasnosti od kapanja ljepljive smole koja će se skoriti ako ostane dovoljno dugo na automobilu te riskirate pucanje laka ako niste vični njezinom uklanjanju.

Ako se odlučite to napraviti sami svakako imajte na umu da ne smijete koristiti sredstva koja u sebi sadrže aceton ili neka druga abrazivna sredstva.

5. Sol

Morska sol koju nanosi jaka bura na kopno, pa tako i na vaš automobil predstavlja jednu od najvećih opasnosti ako ne reagirate na vrijeme.

Ako se niste unaprijed pobrinuli za neki od zaštitnih slojeva koji poput “pancirke” štite limariju te sprječavaju prodiranje vode, kisika te stvaranje hrđe na vašem vozilu, jedino što možete napraviti je pobrinuti se da automobil bude temeljito i kvalitetno opran pri čemu ne bi trebali zanemariti ni podvozje automobila.

Autor: Automobili.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});