Automobilski div u problemima: Njemački proizvođač otpušta čak 5 tisuća ljudi

Autor: dnevno.ba

Bavarski proizvođač automobila BMW najavio je rezanje 5.000 radnih mjesta. Čelni ljudi tvrtke sa sindikatom pokušavaju postići dogovor o dobrovoljnom odlasku dijela radnika, no izgledno je da će veliki dio otkaza ipak na kraju biti prisilan, piše Novac.hr.

Ni bavarski ponos nije ostao imun na udar krize nastale pandemijom koronavirusa. Kako bi smanjili broj radnika i koliko toliko očuvali poslovanje, financijski direktor Nicolas Peter za Bloomberg je objasnio kako će BMW za početak zaposlenike slati na neplaćeni dopust, dok će drugima s privremenim ugovorima smanjiti broj radnih sati.

Na tom popisu mogli bi se naći i paketi za prijevremene mirovine, naglasio je glasnogovornik BMW-a.

Unutar BMW-a se godišnje izmjeni oko 5 tisuća radnih mjesta, zbog čega su se u kompaniji i odlučili na taj broj. No, ove godine, zbog pandemije dio radnika jednostavno se nije upuštao u potragu za novim poslom te su ostali na svojim sigurnim pozicijama.

Zbog sve lošije slike na tržištu očekuje se da će prodaja BMW-ovih automobila u drugom tromjesečju biti lošija nego u prva tri mjeseca ove godine kada je promet pao za 6,4 posto. Uz to tvrtka je umanjila i procjene za 2020.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI