BEZ PANIKE: Evo što učiniti ako vas potres zatekne u vožnji

Autor: dnevno.ba

Snažan potres magnitude 6,2 stupnja po Richteru koji je u utorak u 12:19 pogodio područje Petrinje osjetio se u čitavoj Hrvatskoj i odnio je sedam života.

Svima je već poznato pravilo da, ukoliko vas potres zatekne u kući, treba otvoriti vrata sobe i stati ispod njihovog okvira. No, što ukoliko vas potres zatekne u automobilu tijekom vožnje?

Za takvu situaciju postoji nekoliko osnovnih pravila. U trenutku kada za volanom, u tijeku vožnje, osjetite da se zemlja ispod vašeg automobila počela tresti preporučljivo je napraviti sljedeće:

Krenite lagano usporavati vozilo, no nemojte naglo kočiti.

Dok usporavate uključite sva četiri žmigavca kako biste upozorili ostale sudionike u prometu.

Nemojte parkirati vozilo ispod mostova ili nadvožnjaka, u tunelima, prolazima zgrada, ispod električnih stupova i dalekovoda, velikog drveća ili bilo čega što bi uslijed potresa moglo pasti na automobil.

Isključite motor i pričekajte dok trenutni potres ne prestane. Nakon što stane izađite iz automobila i udaljite se na neko sigurno mjesto.

Preporučuje se da se ne zadržavate kod automobila (uzimanje stvari, zaključavanje i sl.) po izlasku, već da se odmah udaljite.

Savjeti su ovo koje svojim članovima preporučuje Japanska automobilska federacija, obzirom da su u toj zemlji potresi češći nego u drugim dijelovima svijeta.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI