fbpx

BIZARNI PROMETNI ZNAKOVI: Pogledajte popis endemskih prometnih pravila u mnogim zemljama svijeta

Autor: dnevno.ba

Voziti previše krumpira u prtljažniku automobila možda ne izgleda kao nešto zbog čega bi netko mogao zaraditi kaznu, ali to je slučaj u Australiji, te predstavlja samo jedan primjer od nekih potpuno bizarnih pravila koja vrijede za automobile i njihove vlasnike širom svijeta.
Pogledajte popis endemskih prometnih pravila, možemo ih nazvati i čudnima, ali neka od njih su racionalna i pomažu u povećanju prometne sigurnosti, prenosi HAK revija.

Australija
Spomenuti zakon o krumpiru rezultat je Zakona o marketingu krumpira donesenog 1946. godine, koji spriječava vozače da prevoze više od 50 kg – osim ako nisu članovi uduge Potato Marketing Corporation. Što je, da se razumijemo, malo vjerojatno.

Cipar
Nemojte doći u iskušenje posegnuti za paketićem bombona na dugoj vožnji po cipru, pa čak ni za gutljajem vode. U zemlji je zabranjeno jesti i piti dok vozite, dapače, obje ruke moraju cijelo vrijeme biti na volanu, a svjetla moraju biti upaljena. U suprotnom, ako ne možete bez hrane i pića, pripremite 85 eura.

Francuska
S obzirom na količinu vina po kojoj su Francuzi poznati, to možda i nije iznenađenje, ali svi francuski automobilisti su po zakonu dužni držati neiskorišteni alkometar u automobilu cijelo vrijeme. Premda je tako od 2013., ne izriču se kazne za nepostojanje istih.

Njemačka
U Njemačkoj je nezakonito ostati bez goriva na autocesti. Kazna je oko 70 eura.

Mongolija
Ispravna strana ceste za vožnju je desna. To bi bilo u redu, da u Mongoliji nije slučaj da gotovo polovica automobila na cesti ima upravljač na toj strani. Kaos je riječ koja opisuje mongolski promet. Sad se razmišlja o zabrani uvoza vozila s upravljačem na desnoj strani.

Španjolska
U Španjolskoj je nošenje slušalica tijekom vožnje protuzakonito, čak i ako razgovarate koristeći hands-free pribor.

Rusija
Iako je u Rusiji obavezno da vozači moraju čuvati svoje registracijske pločice od blata, glasine da ostatak automobila ne smije biti prljav su mit. Ipak, mit je toliko raširen da su neki policajci uhvaćeni kako uzimaju mito od vozača koji su se zaustavili jer im automobil nije bio dovoljno čist, piše Express.co.uk.

Švicarska
Ljudima je zabranjeno pranje automobila kod kuće. Švicarska vlada zabranjuje ulazak u kanalizacijski sustav svega što zagađuje, uključujući sapun za čišćenje automobila.

Portugal
Zabranjeno je nositi kanister benzina u automobilu.

Ako nosite naočale ili kontaktne leće i vozite se u Španjolskoj, Portugalu ili Švicarskoj, ne zaboravite uzeti rezervni par koji ćete ponijeti sa sobom jer vozači moraju nositi dodatni par tijekom vožnje.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI