fbpx

Boeing i Porsche žele biti spremni za budućnost u kojoj će klasične taksije zamijeniti letjelice

Autor: Zimo.co

Budućnost automobilskog tržišta mogla bi donijeti radikalne promjene, a velike kompanije već sada pripremaju se za te novitete i ulažu mnogo novca u istraživanje i razvoj kako bi budućnost dočekale spremne. Neki od tih potencijalnih budućih trendova uključuju električna i autonomna vozila, ali i promjenu načina razmišljanja ljudi koji više neće kupovati automobile, već ih unajmljivati po potrebi. Također, osim po cesti, automobili bi trebali i poletjeti, za što im neće trebati aerodromska pista jer bi trebali polijetati i slijetati – vertikalno.

Neke avionske i automobilske kompanije već testiraju tržište i rade na razvoju takvih letećih vozila – u nekim slučajevima to su automobili koji će moći poletjeti, dio kompanija eksperimentira s vozilima poput taksi-dronova, a neke kompanije kao budućnost prijevoza vide upravo letjelice poput malih zrakoplova koje će moći vertikalno polijetati i slijetati. Velike kompanije poput Airbusa, Audija, Ubera i drugih već neko vrijeme istražuju to tržište, a ovog tjedna nove planove za razvoj letećih taksija objavili su i Boeing i Porsche.

U sklopu suradnje, američki zrakoplovni gigant i njemački luksuzni automobilski brend “analizirat će tržišni potencijal premium zračnih vozila” i njihovu moguću uporabu u prenapučenim gradovima i metropolama, objavili su iz tih kompanija. Boeing i Porsche tako bi trebali početi s razvojem konceptnog letećeg vozila koje bi u urbanim sredinama u budućnosti moglo zamijeniti klasične taksije, a pokretat će ga, naravno, električni motor.

Detlev von Platen iz Porschea prilikom najave suradnje komentirao je kako njegova kompanija želi postati vodeći brend u kategoriji premium mobilnosti, što bi u budućnosti moglo značiti otvaranje “trećoj dimenziji putovanja”. Dodao je kako kombinacijom snage dvije vodeće globalne kompanije žele osvojiti “potencijalni ključni tržišni segment budućnosti”.

Boeing je dosad sklopio partnerstvo s kompanijom Kitty Hawk, u koju je novac uložio Larry Page i koja razvija leteće automobile, a njihova podružnica Aurora Flight Science razvija leteće vozilo koje također može polijetati i slijetati vertikalno. Dalek je put od prototipova i razvoja takvih letećih vozila do njihove komercijalne primjene, no s obzirom na to koliko se novca ulaže te koje kompanije razvijaju leteće automobile, čini se kako budućnost zaista pripada takvom obliku prijevoza.

Autor: Zimo.co

ZADNJE VIJESTI