fbpx

OČEKIVANO: Fromentor VZ5 postao Cuprin najbrži automobil

Autor: dnevno.ba

Borba u autoindustriji se i dalje nastavlja bez ikakvog presedana.

Volkswagen nije mogao dobiti “blagoslov” Audi Sporta da koristi 2,5-litarski petocilindrični turbobenzinski motor za novi Golf R, ali je dozvolu dobila Cupra.

Cupra je posudila motor iz Audija RS3 za svoj Formentor VZ5 koji je postao nasnažniji model ovog brenda. Pomenuti motor razvija 385 KS i 480 Nm obrtnog momenta, što znači da isporučuje 10 KS manje u odnosu na modele RS Q3 i RS Q3 Sportback. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,2 sekunde, što je za 0,3 brže u odnosu na njemačke rođake, a maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h.

Snaga se prenosi na sva četiri točka putem sedmostepenog DSG automatskog mjenjača. Formentor VZ5 je niži za 10 mm u odnosu na Formentor VZ. Opremljen je DCC sistemom s 15 nivoa podešavanja, a za zaustavljanje se brinu Akebono kočnice s kliještima sa šest klipova naprijed. Sportski SUV je dobio ekskluzivini set 20-inčnih felgi.

Formentor VZ5 je dobio novi poklopac motora, mat crni okvir rešetke hladnjaka, veće niže usisnike zraka na prednjem braniku, novi karbonski stražnji difuzor i dijagonalno poredane izduvne cijevi ukrašene bakrom. Natpis “Cupra” na vratima prtljažnika ima izgled crnog hroma, a tu je i VZ5 oznaka.

Karoserija je lakirana Taiga sivom bojom koja je također ekskluzivna za ovaj model, ali kupci mogu izabrati i Midnight crnu, Magnetic Tech mat i Petrol mat plavu boju.

Naprijed su sportska sjedišta presvučena plavom ili crnom kožom, a unutrašnjost krase detalji od brušenog tamnog aluminija i bakra. Kupci mogu naručiti i Dinamica Black ekskluzivne grafike i sjedšta presvučena smeđom Nappa kožom. Tu je i 12-inčni ekran infotainment sistema osjetljiv na dodir s Apple CarPlay i Android Auto sistemima, glasovnim naredbama, prilagodljivi digitalni kokpit i slično.

Formentor dolazi sa sistemima pomoćni za vozača kao što su Travel, Side i Exit Assist, Emergency Assist, kao i adaptivni tempomat s funkcijom predviđanja.

Cupra će proizvesti 9.000 primjeraka Formentora VZ5, a prodaja počinje u posljednjem kvartalu godine. Cijena zasad nije poznata.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI