DIZELAŠI VIŠE NISU NAJPRODAVANIJI: Pogledajte koji su motori trenutno najpopularniji u Europi

Autor: dnevno.ba

Automobili s električnim pogonom po prvi put su nadmašili prodaju dizelskih automobila u Europi.

Prema službenim podacima, u rujnu je u Europi registrirano 1,3 milijuna automobila, 327.800 su električni, a 322.400 dizeli. Benzinci čine do 47 posto tržišta, ali je to manje u odnosu na 59 posto iz rujna 2019. godine.

Polovica svih automobila prodanih u Europi su bili dizeli prije deset godina, a taj udio na tržištu je sada pao na 24,8 posto. Afera Dieselgate još uvijek ima utjecaja, a regionalne i nacionalne vlade su također izvršile pritisak na kupce i proizvođače automobila da “očiste” lokalno okruženje i smanje globalnu emisiju štetnih plinova.

Paralelno s opadanjem prodaje dizela događa se rast prodaje električnih i elektrificiranih automobila. Analitičarska tvrtka Jato Dynamics je utvrdila da električni automobili, hibridi, plug-in hibridi i blagi hibridi čine oko 25,2 posto registracija u Europi u rujnu.

Podaci pokazuju da 53 posto europskih registracija u rujnu čine hibridi ili blagi hibridi. Ukupno 69 posto prodanih primjeraka Fordovog modela Puma imaju blagu hibridnu tehnologiju, kao i 59 posto registriranih primjeraka Fiata 500.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI