fbpx

DOM NARODA PFBIH: Neutrošena sredstva preusmjeriti za ceste

Autor: Fena

SARAJEVO - Dom naroda Parlamenta FBiH je po hitnom postupku usvojio izmjene i dopune budžeta FBiH za 2018. godinu, kojima je predviđeno da se 107 miliona maraka neutrošenih sredstava iz prošle godine iskoriste za što su i planirana - izgradnju autocesta i brzih cesta.

Ova sredstva potrebno je u što kraćem roku staviti na raspolaganje kako bi se čim prije mogla utrošiti u svrhu realizacije planiranih infrastrukturnih projekata koje implementira javno poduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.
To će biti omogućeno ukoliko predložene izmjene i dopune odobri i Predstavnički dom.

Pored neutrošenih sredstva iz 2017. godine od 107 milijuna KM, federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je da je Federaciji uplaćeno 87.207.037 KM jer je BiH ispunila sve uslove iz matrice politika u okviru DPL projekta sa Svjetskom bankom, dok je 97.214.772 KM doznačeno u budžetu FBiH budući da su ispunjene prethodne mjere iz Pisma namjere proširenog aranžmana s MMF-om.

“Zbog navedenog, Federalno ministarstvo financija je izmijenilo strukturu financiranja ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH na način da se odustalo od planirane prodaje potraživanja u iznosu od 60 milijuna KM, te je smanjena planirana emisija obveznica za 124 milijuna KM”, istakla je Milićević delegatima Doma naroda na današnjoj sjednici.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI