fbpx

ELEKTRIČNI AUTOMOBILI! U Bosni i Hercegovini registrirana 133 električna vozila i 173 punionice

Autor: dnevno.ba

Iako na prvi pogled elektromobilnost u Bosni i Hercegovini još nije zabilježila značajnije rezultate, ipak su primjetni određeni, manji pomaci.
U BiH su na kraju 2021. godine registrirana ukupno 133 električna vozila.

Ovo je rečeno na redovitom sastanku Udruženja za elektromobilnost koje djeluje pri Gospodarskoj komori FBiH, održanom 29. ožujka u prostorijama kompanije Hager.

Tijekom sastanka pozdravljana su zalaganja i prijedlozi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koja su upućena Vijeću ministara na osnovu inicijativa Udruženja za elektromobilnost o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, ali je ipak istaknuta iznimna potreba i za poreskim olakšicama i subvencijama pri kupovini ekološki prihvatljivih vozila, kako bi njihov broj bio veći i u Bosni i Hercegovini, piše Indikator.ba.

U pogledu infrastrukture, velika barijera i dalje je ishodovanje građevinske dozvole, iako je Udruženje po uzoru na susjedne zemlje dalo prijedloge rješenja. Usprkos navedenoj problematici u BiH postoje 173 punionice koje su većinom privatnog karaktera uz hotele, restorane, tržne centre.

Od navedenog broja punionica svega je 10 DC, tzv. brzih punionica.

Impozantan odziv sastanku, a osobito broj novih članica Udruženja, potvrda je opredjeljenosti bosanskohercegovačkih kompanija za snažnijom potrebom razvoja elektromobilnosti u BiH, navodi se.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI