fbpx

Federacija briše riječ “Bosanski” s prometnih znakova koji vode u općine RS-a

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Sa znakova obavijesti za vođenje prometa u entitetu Federacija BiH prema mjestima Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bosanski Novi, Bosanska Dubica i Bosanska Gradiška bit će izabrisana riječ "Bosanski", potvrđeno je iz Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić nedavno se na sjednici najvišeg organa državne zakonodavne vlasti pobunila zbog toga što se u FBiH nazivima općina na teritoriji entiteta RS dodaje riječ “Bosanski”. Njoj je posebno zasmetalo što subjekti u Federaciji BiH, među kojim su i mediji, Brod nazivaju Bosanski Brod, Gradišku nazivaju Bosanska Gradiška, Šamac je Bosanski Šamac, a Novi Grad nazivaju Bosanski Novi.

Javno poduzeće ceste Federacije BiH dostavilo je odgovor Dušanki Majkić u vezi s korištenjem starih naziva naseljenih mjesta u RS-u na službenim mjestima u FBiH (cestovni pravci, mape, mediji), piše Klix.ba. Direktor Cesta Federacije BiH Ljubo Pravdić napisao je kako je odluka Ustavnog suda BiH iz 2011. godine vezana za neustavnost odredbi Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH.

“Ustavni sud BiH je donio odluku kojom nalaže Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku od pola godine u spomenuti zakon ugradi samo one nazive općina koji su važeći u RS-u”, naveo je Pravdić. On ističe da su tako iz ovog zakona izbrisani nazivi Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bosanski Novi, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška, a umjesto njih su novi nazivi Brod, Šamac, Novi Grad, Kozarska Dubica i Gradiška. Izbrisan je i naziv Skender Vakuf jer se ta općina prema aktualnim propisima u RS-u zove Kneževo.

“Na magistralnim cestama FBiH nalazi se nekoliko znakova obavijesti za vođenje prometa prema navedenim naseljenim mjestima, koje su postavljene prije 2012. godine, te ‘sporne’ nazive ćemo ispraviti kod ‘zanavljanja’ predmetne prometne signalizacije. Naravno, od 2012. godine poštujemo dane odluke Ustavnog suda BiH kod postavljanja nove prometne signalizacije”, piše u odgovoru koji potpisuje Pravdić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI