fbpx

FORD SE OKREĆE BUDUĆNOSTI: Odriču se benzinskih i dizelskih motora te ulažu milijardu dolara u svoju europsku tvornicu

Autor: dnevno.ba

Ford se novom objavom dokazao kako marka koja se definitivno okreće budućnosti, a budućnost automoto industrije su električna vozila.

Američki se div tako obvezao da će do sredine 2026. godine 100 posto Fordovog asortimana putničkih automobila u Europi imati nultu emisiju, odnosno biti će potpuno električna ili plug-in hibridna. Ford ide i korak dalje te će do 2030. godine imati isključivo električna vozila.

Osim putničkih vozila nova tehnologija ući će i u cjelokupnu paletu gospodarskih vozila koja će biti potpuno električna ili plug-in hibridna, do 2024. godine. Očekuje se da će dvije trećine Fordovih gospodarskih vozila biti potpuno električno ili u formi plug-in hibrida do 2030. godine.

Vijesti su to koje dolaze nakon što je Ford izvijestio o povratku dobiti u Europi u četvrtom tromjesečju 2020.i najavio da ulaganje najmanje 22 milijarde američkih dolara u elektrifikaciju do 2025. godine, što je gotovo dvostruko u odnosu na prijašnje planove.

Dodajmo kako je Ford 2020. godinu šestu godinu zaredom završio kao vodeća marka gospodarskih vozila u Europi. Daljnji rast poslovanja s gospodarskim vozilima potaknut će ekosustav izgrađen na povezanim uslugama razvijenim zajedno s kupcima i osmišljen da poboljša korisničko iskustvo i pomogne im u poslovanju.

Također, Ford i Google također su nedavno najavili osnivanje nove suradničke grupe, Team Upshift, koja će pokretati poboljšati podatkovne mogućnosti.

Ulaganje u električnu budućnost nova je investicija od milijardu dolara koja uključuje modernizaciju pogona za sklapanje vozila u Kölnu u Njemačkoj, jednom od Fordovih najvećih proizvodnih centara u Europi i sjedištu europskog Forda.

Ford je također potvrdio da će se njegovo prvo potpuno električno putničko vozilo za europske kupce, koje će biti proizvedeno u Europi, proizvoditi upravo u kölnskom pogonu od 2023. godine.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI