fbpx
Foto: Dnevnik.ba

FOTO U Mostaru otvoren prvi muzej Oldtimera

Autor: Dnevno.ba

U prostorijama stare vojarne u Rodoču otvoren je prvi muzej Oldtimera, gdje su se okupili veliki zaljubljenici u stara auta. Ovo je prvi muzej oldtimera u Europi, a auta su stigla s prostora ex-ju.

Piše: Nikolina Turić, Dnevnik.ba.

Predsjednik kluba Oldtimer Mostar Zdravko Vidović ističe kako je muzej Oldtimera jedan od najvećih događaja u Europi.

„Ovo je veliko poštovanje prema Oldtimer klubu i nikada se ovoliko auta nije glasilo kao što je u Mostaru. Povezali smo zemlje bivše Jugoslavije, ali i ljude da dođu i vole Mostar“, kazao je Vidović.
Vidović ističe da su ljubitelji oldtimera, ali i vlasnici auta stigli iz Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Slovenije, gradova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Italije. Te dodaje kako je na otvaranje muzeja stiglo 150 Oldtimera.

„Otvaramo vrata mladim umjetnicima, a pogotovo onim umjetnicima koji nemaju financijskih sredstava za iznajmljivanje prostora. Njima su vrata otvorena za edukacije, izložbe i druženja. Ovaj muzej smo napravili da bi mlađe generacije vidjele kakva je kultura bila prije 50. ili 100. godina, i kako su ljudi lakše i ljepše živjeli“, rekao je Vidović.

Vrijedan eksponati se mogu pronaći ispred i unutar muzeja, od Forda p iz 1927. godine do Jaguara iz 1962. godine koji je jedan od rijetkih eksponata u Europi.

Foto: Dnevnik.ba

„Oldtimer klub Mostar započinje s interesantnom pričom o Vinskim cestama. Posjetitelji koji žele posjetiti vinariju Hercegovinu mogu iznajmiti ex yu auta“, kazao je Vidović.

Branko Kapetanović zastupa Oldtimer klub iz Osijeka i vlasnik je automobila Austin iz 1946 godine. Kapetanović ističe kako su se ovakvi automobili proizvodili od 1932. do 1947. godine.

„Proizvedeno je oko 350 tisuća ovakvog modela auta, a najinteresantnije je da za vrijeme Drugog svjetskog rata proizvodnja nije prekidana. Nego su se takva auta više koristila u dostavne svrhe“, rekao je Kapetanović.

Kapetanović ističe kako je zahtjevno održavati ovakvo auto zbog dijelova za kojima treba posegnuti za veću količinu novca za određene dijelove.

Dario Vujičić iz Pelješca je stigao sa svojim Volvom 240 i već je tri godine za redom u Gradu Mostaru.

„Posjedujem još Renault 8 iz 1967. godine i Peglicu iz 1991. godine. Ljubav prema oldtimerima me drži već 10. godina. Bio sam u Nikšiću, Slavonskom Brodu, Sarajevu, Livnu, Ljubuškom, Splitu i Makarskoj“, kazao je Vujičić.

image
Foto: Dnevnik.ba

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI