fbpx

FOTO: U Sarajevo stigli golfovi od popularnog keca do najnovijeg električnog modela

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ljubitelji Volkswagen Golfa iz cijele BiH danas su se okupili u Sarajevu. Ovaj kompaktni automobil dosad je proizveden u sedam generacija (plus električna varijanta), a izložba golfova danas je organizirana ispred BBI centra. Prije i nakon izložbe vlasnici golfova su prodefilirali po cijelom gradu, a potom su im priznanja uručena na Vilsonovom šetalištu.

Golf je oduvijek bio i ostao najomiljeniji model u Bosni i Hercegovini, a najstariji automobil na izložbi u Sarajevu bio je iz 1977. godine.

Podsjetimo, prva generacija golfa počela se prodavati 1974., a dvije godine kasnije dobila je i sportsku GTI izvedbu, koja je bila opremljena 1.6-litrenim benzinskim motorom snage 110 KS.

Kabriolet se prodavao od 1979. do 1993. godine, i sa nešto manje od 390 hiljada prodanih primjeraka bio je najprodavaniji kabriolet na svijetu.

“Sigurno je da bi imali puno više automobila iz cijele regije da nismo morali pomjerati termin održavanja izložbe. Zbog nekoliko sličnih takmičenja u Hrvatskoj i Srbiji nisu došli brojni gosti. Ipak, danas smo u Sarajevu imali sve modele golfova, od popularnog keca do sedmice, a i tu je jedan električni golf. Imamo nekoliko golfova koji su proizvedeni u TAS-u u Vogošći 1977. godine, a i jednog kabrioleta”, kaže organizator izložbe Mirko Gerh.

Među vlasnicima popularnih četverotočkaša bila je i jedna dama, Ljiljana Džafić iz Sarajeva.

“Golf je za naše uvjete i cestu najbolji automobil. To potvrđuje i broj ovih automobila na našim cestama. Golf vozim dugi niz godina i nikada me nije izdao. Volkswagen je s ovim automobilom napravio pun pogodak. Pošto radim kao instruktorica vožnje, dosta vremena provodim u svom golfu 7 i preporučila bih ga svim ženama”, konstatira Ljiljana.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI