fbpx

Francuski proizvođač automobila prekida proizvodnju u Rusiji

Autor: Dnevno.ba

Francuski proizvođač automobila Renault objavio je da obustavlja proizvodnju u Rusiji zbog njezinog napada na Ukrajinu, dodavši i da razmatra opcije za udio u ruskom proizvođaču automobila Avtovazu, prenosi N1.

Renault je najviše izložen ruskom tržištu među zapadnim proizvođačima automobila, a bio je izložen snažnom pritisku zbog kontinuiranog poslovanja u Rusiji i nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je svojedobno francusku kompaniju da financira rat, izjavivši da mora, zajedno s drugim francuskim kompanijama prestati “financirati ubijanje žena i djece”.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je na globalni bojkot Renaulta.

Kompanija je u priopćenju u srijedu podsjetila da “već primjenjuje mjere koje su bile nužne kako bi ispoštovala sankcije Rusiji”.

U srijedu su obustavili i proizvodnju u tvornici u Moskvi i dodali da razmatraju opcije za udio u Avtovazu, “uzimajući u obzir aktualno okruženje i istodobno pokazujući odgovornost prema svojih 45 tisuća radnika u Rusiji”.

Vrijednost imovine na koju će utjecati obustava proizvodnje u moskovskoj tvornici planiraju objaviti u poslovnim rezultatima u prvoj polovini godine. U prošloj godini iznosila je 2,2 milijarde eura, naveli su.

Grupa je u srijedu snizila prognozu operativne marže u ovoj godini sa četiri na tri posto.

Francuska država vlasnik je 15,01 posto udjela u Renaultu, a do sada je u više navrata isticala da kompanije same odlučuju o budućnosti poslovanja u Rusiji, pod uvjetom da poštuju sankcije.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI